Sveriges riksdagRegeringen har lämnat in ett lagförslag som ska skydda utbyggnaden av digital infrastruktur. Foto: Mistervlad/Shutterstock.com

Säkerhet

Regeringen har lämnat in ett lagförslag för att förbättra skyddet i mobilnätet. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande. Förslaget bygger på sju punkter och kommer efter diskussioner om huruvida Huaweis utrustning kan användas för spionage. Det nya förslaget kan träda i kraft redan i slutet på året.

I slutet av förra veckan lämnade regeringen in ett nytt lagförslag för att förbättra skyddet vid utbyggnad av digital infrastruktur, däribland 5G-nätet. Med det nya skyddet ska det vara möjligt att utesluta leverantörer, operatörer och komponenter om det finns en fara för rikets säkerhet

Lagförslaget kommer efter spionanklagelser mot Huawei

Det är inte förvånande att regeringen presenterar det nya lagförslaget just nu. Sedan i början av året har det förts diskussioner om huruvida Huaweis utrustning kan användas av den kinesiska regeringen för att spionera på andra länder.

Flera länder har redan nu valt att utesluta 5G-utrustning från Huawei, däribland Australien och USA. I Sverige, Norge, Danmark och ytterligare några andra Europeiska länder finns inget förbud. Däremot överväger länderna ett förbud mot Huawei om det visar sig att man inte kan garantera rikets säkerhet.

Tillstånd ges inte till aktörer som kan orsaka fara för rikets säkerhet

Regeringens förslag bygger på totalt sju punkter. En av punkterna är att tillstånd bara beviljas till företag där det kan antas att radioanvändningen inte kommer att orsaka fara för rikets säkerhet. Om radioanvändningen skulle kunna antas orsaka fara kan tillståndet dras in.

Ett tillstånd kan inte heller lämnas ut till en aktör som tidigare har fått sitt tillstånd indraget på grund av att aktören antas ha orsakat fara för landet. Företag med tillstånd för tv eller radio omfattas inte av de nya reglerna.

Man hoppas att regeringens lagförslag ska träda i kraft redan i slutet av året.