Hand håller upp iphone med siffran 16 på skärmen med ikoner för appar blurrade i bakgrunden.I början av veckan presenterade Apple ett flertal spännande nyheter under eventet WWDC. Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock.com

Lanseringar

I måndags bjöd Apple på en riktigt uppvisning under den årliga konferensen WWDC (Worldwide Developers Conference). Flera trevliga nyheter presenterades, men enligt MacWorld hör iOS 16, Watch OS 9, Mac OS 13 Ventura och Ipad OS 16 till de verkliga höjdpunkterna. På hårdvarusidan utmärkte sig Macbook Air och Macbook Pro med det nya M2-chipet.

Apples WWDC-event gick av stapeln i måndags och tillverkaren höll inte tillbaka på nyheterna. Först presenterades det nya operativsystemet för Iphone och Ipod Touch, nämligen iOS 16, som enligt MacWorld kommer innebära en rejäl uppdatering.

Låsskärmen är exempelvis ny och Meddelanden ska också ha fått en rad förbättringar.

Uppgradering av Apple Watch mjukvara

Sedan var det dags för en presentation av Watch OS 9 som är den kommande uppdateringen av Apple Watch mjukvara. Uppdateringen ger exempelvis nya funktioner för löpning, medicinspårning och även fyra nya urtavlor.

Nya operativsystem för Mac och Ipad

Apple presenterade även nya Mac OS 13 Ventura och Ipad OS 16. Även här kan vi se fram emot rejäla uppdateringar, bland annat den nya fönsterhanteraren Stage Manager och även Metal 3.

Tillverkaren har även satsat på att göra en större uppdatering av bilsystemet CarPlay.

Uppdaterade modeller av Macbook Air och Macbook Pro

Det finns även nyheter på hårdvarusidan. Apple visade upp de nya modellerna av Macbook Air och Macbook Pro som båda har utrustats med tillverkarens helt nya M2-chip.

Enligt Apple ska nya MacBook Air vara 40 procent snabbare än föregångaren som är utrustad med M1-chipet. M2-kretsen har åtta prestanda- och effektivitetskärnor som kombineras med en grafikprocessor med upp till tio kärnor.

Nya Air har fått ny design

Den nya Air-modellen har även fått ny design med en Liquid Retina-panel på 13,6 tum som går längre ut mot kanterna. Högst upp på skärmen finns en så kallad ”notch” som exempel ger plats för en webbkamera.