Kollage med Ericssons logga och mobilmastEricsson har säkrat 25 5G-avtal och har ytterligare 47 samförståndsavtal. Foto: Pressbild/Ericsson

Nätverk

I en jämförelse av Huawei, Nokia och Ericssons 5G-arbete verkar det som att det svenska företaget har halkat efter. Nu visar det sig att den jämförelse som tidigare gjorts inte har visat en helt rättvis bild. Ericsson har fler 5G-avtal än vad som tidigare har rapporterats. Det skriver Fierce Wireless.

Svenska Ericsson, finska Nokia och kinesiska Huawei är tre ledande aktörer inom 5G. Tidigare jämförelser mellan företagen har visat att Huawei befinner sig i en ledande position före Nokia, medan Ericsson har halkat efter. Nu verkar det dock som att de tidigare jämförelserna har givit oss en felaktig bild av verkligheten.

Jämförelsen har bara fokuserat på publika 5G-kontrakt

För ett antal veckor sedan meddelade Huawei att de har säkrat 50 5G-kontrakt, samtidigt som Nokia har säkrat 48 stycken. Ericsson hade å sin sida bara säkrat 25 5G-kontrakt. Det skriver Ny Teknik. Jämförelsen har dock bara fokuserat på Ericssons publika kontrakt. Bolaget meddelar att de även har 47 publika samförståndsavtal, utöver de 25 5G-kontrakten.

Även Nokias siffror har visat sig vara något missvisande. Det finska företaget meddelar att de har cirka 100 5G-engagemang totalt. De specificerar däremot inte vad som menas med 5G-engagemang.

De flesta av Huaweis 5G-kontrakt är i Europa

Huawei är ledande på många olika marknader. När det gäller 5G i Afrika är Huawei den överlägset största aktören. Även på den inhemska marknaden är Huawei klart störst. Trots turbulensen under året har det kinesiska företaget även gjort bra ifrån sig på den europeiska marknaden.

Av Huaweis 50 5G-kontrakt är fler än hälften, 28 stycken, med europeiska operatörer.

Ericsson har sin utrustning i 15 nät

5G-utrullningen har pågått ett tag nu och alla tre leverantörerna har sin utrustning i 5G-nät som är i drift. Ericsson har i dagsläget sin utrustning i totalt 15 driftsatta 5G-nät. Nokia, som har fler 5G-engagemang än Ericsson, har däremot bara sin utrustning i 10 nät.

Hur många 5G-nät som Huawei har sin utrustning i är oklart.