Person håller träklossar med text och figurer som symboliserar latens i 5g-nätverk.Ericsson har utvecklat en mjukvarulösning som ska bidra till låg och stabil fördröjning i 5G-näten. Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock.com

Lanseringar

5G-tekniken ger ju som bekant betydligt högre hastigheter och kapacitet än tidigare generationer, men även lägre fördröjning. Det senare verkar dock inte ha varit prio ett i det pågående 5G-arbetet, men nu satsar Ericsson på att ta fram en lösning som ska säkerställa både låg och stabil fördröjning i 5G-näten. Det skriver Ny Teknik.

En av 5G-teknikens stora fördelar är möjligheten att sänka fördröjningen med relativt drastiska mått, men enligt Marie Hogan, ledare för Ericssons strategiska arbete inom mobilt bredband och IoT, har detta hittills inte varit en prioritering. Hon menar att dagens mobila bredband främst riktat in sig på hastigheter och kapacitet.

– Men när vi har tittat vad som behövs framöver ser vi många nya tillämpningar som behöver en anslutning som kan ge både stabil och låg fördröjning, säger hon till Ny Teknik.

Mjukvara som kan börja användas redan under 2022

Just därför har Ericsson alltså tagit fram en mjukvarulösning som har fördröjning i fokus. Lösningen kallas Critical IoT och omfattar flera olika tekniker, till exempel network slicing. Den nya mjukvaran kan användas i samtliga av Ericssons 5G-nät, oavsett frekvensband. I Sverige använder de större operatörernas 5G-nät frekvenser i 3,5 GHz-bandet, på vilket Ericssons nya lösning skulle kunna börja tillämpas redan under 2022.

Enligt Marie Hogan är 3,5-bandet en bra utgångspunkt eftersom det ger en bra balans mellan kapacitet, hastighet och relativt låg latens. 

Kan med rätt förutsättningar sänka fördröjningen ner till 1 ms

Om Ericssons lösning används i ett lokalt och privatägt 5G-nätverk kan man med rätt förutsättningar nå ner till en fördröjning på 1 millisekund (ms). Företagskunder på ett privatnät får dock snarare räkna med en fördröjning på mellan 5 och 15 ms, medan normalsiffran för konsumenter på ett publikt mobilnät landar någonstans mellan 20 och 50 ms.