Olika enheter ligger på ljusblått bord.Antalet sålda elektroniska enheter sjönk med totalt 7 procent förra året. De produktkategorier som drabbades hårdast var stationära datorer och surfplattor. Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Rapporter

Samarbetsorganisationen Elektronikbranschen har gjort en sammanställning av antalet sålda enheter och även det totala försäljningsvärdet för olika produktkategorier på den svenska marknaden under 2023. Det totala värdet har sjunkit med 7 procent, men tappet är betydligt större inom vissa av produktkategorierna. Det rapporterar Mobil.se.

Elektronikbranschen är en samarbetsorganisation som omfattar både handlare, leverantörer och distributörer av hemelektronik. Organisationen bildades 2011 och tre år senare anslöt sig även Mobiltelebranschen. Några medlemsföretag är till exempel Elgiganten, LG, Samsung, och Panasonic.

Nu har branschen som sagt sammanfattat mobilåret 2023 och kan konstatera att försäljningsvärdet gick ner för nästan alla produkter. Sett över samtliga produktkategorier sjönk försäljningarna med 7 procent jämfört med 2022.

Försäljningen av stationära datorer och surfplattor sjönk med 32 respektive 20 procent

Om man ser till de enskilda produktkategorierna är tappet i de flesta fall ännu större. Försäljningen av stationära datorer tappade hela 32 procent, medan surfplattor och bärbara datorer backade med 20 respektive 14 procent. Mobiltelefonförsäljningen hade en nedgång på 15 procent jämfört med föregående år.

Inom kategorin ljud var tappet inte lika drastiskt, utan landade på 6 procent.

Spelkonsoler enda kategorin som ökade

Den enda kategorin som faktiskt ökade försäljningen förra året var spelkonsoler (22 procent), även om resultatet till stor del har påverkats av de leveransproblem som rådde under 2022.

Kritiserar elektronikskatten

I sammanfattningen kritiserar Elektronikbranschen elektronikskatten (även kallad kemikalieskatten) som höjdes till 45 procent den 1 juli 2023.

Pernilla Enebrink, Elektronikbranschens vd, förstår inte hur regeringen kunde besluta om en så pass kraftig höjning med tanke på det rådande ekonomiska läget. Elektronikskatt plus moms kan nu landa på upp mot 680 kronor för en produkt, vilket hon menar kommer få fler att välja billigare alternativ med kortare hållbarhet som är sämre för miljön. 

– Skatten måste tas bort, säger Pernilla Enebrink i ett uttalande.