Del av affisch med testen Game of Thrones och några av karaktärerna i serien där alla har slutna ögon.Tres kunder använde 400 GB mitt i natten för att streama första avsnittet av Game of Thrones. Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock.com

Undersökningar

Datatrafiken sköt i höjden på HBO Nordic när första avsnittet av Game of Thrones hade premiär vilket även märktes i Tres mobilnät. Trafiken till HBO steg med 300 procent jämfört med samma tid veckan innan skriver Tre i ett pressmeddelande.

Flera av Tres kunder hade ställt klockan på ringning för att inte missa premiäravsnittet av Game of Thrones sista och hypade säsong. Trafiken på HBO är oftast som störst mellan klockan 21 och 22. När första avsnittet av Game of Thrones släpptes klockan 03.00 sköt datatrafiken i höjden. Trafiken till HBO Nordic steg med 300 procent jämfört med veckan innan vid samma tidpunkt.

Trots tidpunkten för seriepremiären var det många som bänkade sig framför tv:n

Enligt Tres chef för konsumentaffären Oscar Otteborn är det inte många tv-program som gör att man samlas framför tv:n för att se ett speciellt tv-program vid en speciell tidpunkt. Nu för tiden är det generellt sett endast stora sportevenemang som har den inverkan på vårt tv-tittande. 

Den populära amerikanska serien Game of Thrones fick många människor världen över att bänka sig framför tv:n även fast det var mitt i natten. Något som skapar en gemensamhetskänsla med andra fans över hela världen. 400 GB användes i Tres nät för att streama HBO när säsongspremiären av Game of Throne sändes mellan klockan 03:00 och 04:00. Det är en 300-procentig ökning i jämförelse med samma tid veckan innan.

Populära serier får datatrafiken att skjuta i höjden

Under 2016 och 2017 såg Tre samma trend i ökningen av datatrafik när Netflix-serien House of Cards släpptes. Fast skillnaden då och nu var att hela säsongen av House of Cards släpptes samtidigt, vilket gjorde att datatrafiken ökade rejält och sköt i höjden under hela dagen och hela helgen.