Ungdomar spelar datorspelPå Dreamhack förra året kunde Com Hem erbjuda en internethastighet på 1,6 terabit i sekunden. Det är den snabbaste internethastigheten någonsin. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com

Utmärkelser

Bredbandsleverantören Com Hem har slagit världsrekord med den snabbaste bredbandsanslutningen som någonsin uppmätts. Under förra sommarens Dreamhack levererade operatören en hastighet på 1,6 terabit i sekunden.

Com Hem är en av landets största aktörer inom bredband och under förra sommarens Dreamhack i Jönköping fick vi veta varför. Com Hem levererade en bredbandsanslutning på 1,6 terabit per sekund till det stora LAN-partyt. Nyligen bekräftades det av Guinness World Records att det var världsrekord. Aldrig tidigare har en så snabb internetanslutning levererats till så många människor samtidigt.

Använde samma fibernät som till operatörens 700 000 kunder

Den snabba internetanslutningen möjliggjordes i det fibernät som vanligtvis levererar uppkoppling till Com Hems 700 000 bredbandskunder. En hastighet på 1,6 terabit i sekunden är detsamma som att 5,3 miljoner människor streamar musik med den bästa ljudkvaliteten samtidigt. 

Med 1,6 terabit kan även 230 000 människor titta på Netflix i HD samtidigt. Det skulle inte ens ta en sekund att ladda ned tio kopior av det populära spelet Fornite med den hastigheten.

Uppkopplingen drogs i 30 mil

Uppkoppling som användes på Dreamhack drogs i 30 mil från Stockholm till Jönköping. För att behålla den höga kapaciteten använde Com Hem sig av tekniken DWDM, dense wavelength division multiplexing, vilket gör att kapaciteten i de optiska fiberkablarna ökar genom att flera signaler sänds samtidigt i en och samma kabel.

Com Hem har investerat mycket i nätet

Com Hem säger att världsrekordet inte hade varit möjligt att slå om det inte vore för investeringarna som gjorts i det rikstäckande nätet. Världsrekordet ser Com Hem som ett kvitto och erkännande på att man lyckats med sitt arbete och faktiskt levererar internetuppkoppling av absoluta världsklass.

Med tanke på den stora konkurrensen som finns på marknaden gäller det att de svenska operatörerna kan leverera snabba och stabila nät som lockar till sig kunderna.