Huaweis logga på väggFör att garantera säkerheten i 5G-näten vill Huawei teckna ett 5G-avtal med Sverige. Foto: JHVEPhoto/Shutterstock.com

Säkerhet

Sverige håller på att ta fram en lag som gör det möjligt att förhindra 5G-aktörer som utgör en säkerhetsrisk. Många menar att lagen riktar sig mot Huawei. Det kinesiska telekombolaget har hela tiden nekat till att de utgör någon risk. Därför vill Huawei nu teckna ett 5G-avtal med Sverige som garanterar att deras utrustning inte har några säkerhetsbrister. Det skriver Ny Teknik.

Flera länder runt om i världen har valt att förbjuda Huaweis 5G-utrustning eftersom man är orolig för att den kinesiska regeringen ska använda utrustningen för att spionera på andra länder. I Sverige finns inget förbud även om det finns en del som är kritiska till Huawei.

Huawei har hela tiden nekat till att de ska ha något samröre med Kinas regering. Därför säger de sig nu vara redo att skriva ett 5G-avtal med Sverige. Avtalet ska garantera att bolagets utrustning inte har några säkerhetsluckor.

5G-avtalet är en extra försäkring för regeringar och kunder

Huawei menar att ett 5G-avtal kan fungera som en försäkring för regeringar och kunder. Huaweis säkerhetschef i USA, Andy Purdy, säger att avtalet ger en extra nivå av tillit.

Huaweis förslag på ett 5G-avtal kommer bara veckor efter att regeringen har tagit fram ett nytt förslag som gör det möjligt att neka mobiloperatörer tillstånd att driva svenska mobilnät. Det nya lagförslaget väntas träda i kraft den 1 december i år.

Med den nya lagen får Säpo större möjligheter att påverka vilka aktörer som bygger 5G-nät i Sverige.

Ny lag är inget problem för Huawei

Huawei är inte oroliga för att uteslutas ur Sverige. De ser inte att en ny lag skulle vara några problem för företagets verksamhet.

Sveriges digitaliseringsminister, Anders Ygeman, har tidigare sagt att lagen inte riktar sig mot en specifik operatör. Däremot är många experter eniga om att farhågorna kring Huawei har spelat en betydande roll i utformandet av lagen.

Sverige är inte det enda landet som är oroliga för Huawei. Tysklands utrikesminister, Heiko Maas, har tidigare uttryckt tvivel om att det kinesiska telekombolaget ska leva upp till Tysklands regler gällande säkerheten.