hand håller surfplatta med 5g i global anslutningPTS 5G-auktion har ännu en gång fått lov att skjutas upp. Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock.com

Nätverk

Den efterlängtade 5G-auktionen skulle ha gått av stapeln tidigare i veckan, men nu står det klart att Post- och telestyrelsen (PTS) sätter tilldelningen på tillfällig paus. Huawei har överklagat förbudet mot att deras produkter används i operatörernas nätutbyggnad, och PTS vill nu invänta kammarrättens beslut. Det skriver Computer Sweden.

Ännu en gång blir PTS tilldelning av 5G-frekvensbanden 3,5 GHz och 2,3 GHz tvungna att skjutas upp. Auktionen skulle ha startat i tisdags den 10 november, men under måndagen blev det klart att förvaltningsrätten ger Huawei rätt att överklaga PTS beslut att förbjuda tillverkarens produkter i operatörernas nätutbyggnad. Under tiden som domstolen prövar ärendet gäller inte PTS tillståndsvillkor, och myndigheten har därför valt att pausa auktionen.

PTS överklagar beslutet om inhibition

I dag fredag meddelar PTS i ett pressmeddelande att man överklagar beslutet om inhibition tills dess att ärendet tagits vidare till nästa instans, vilket är kammarrätten. Enligt PTS skulle deras villkor kunna överklagas först efter auktionen, det vill säga när besluten om tillstånd väl är klara.

– Om målet ändå ska prövas i sak anser PTS att det finns väsentliga samhällsintressen, särskilt bevarandet av Sveriges säkerhet, som innebär att PTS beslut bör gälla även under den tid som domstolen prövar ärendet, skriver PTS i pressmeddelandet.

Viktigt att auktionen kommer igång så snart som möjligt

PTS menar att det är av största vikt att auktionen kan få ett nytt startdatum så snart det är möjligt, så att både privatpersoner och företag kan börja ta del av alla möjligheter som de ”riktiga” 5G-frekvenserna för med sig. Myndigheten tillägger dock att man såklart måste ha de rätta förutsättningarna för att kunna genomföra auktionen.

Nytt beslut efter kammarrättens prövning

PTS inväntar nu alltså kammarrättens beslut när det gäller överklagan och inhibition. Efter att prövoprocessen är klar kommer PTS att ta ett nytt beslut om hur man ska gå vidare med 5G-auktionen. När det kan tänkas bli är ännu ovisst – PTS menar att det är domstolens handläggning som avgör.