Mobilmast i klart väderPTS får skjuta på den tilltänkta 5G-tilldelningen på grund av ändringar i LEK. Foto: KPhrom/Shutterstock.com

Nätverk

PTS får skjuta på sin tilltänkta 5G-tilldelning på grund av ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, skriver Computer Sweden. PTS måste sätta sig ned och diskutera med Säpo och Försvarsmakten hur den nya lagen ska tolkas. Förhoppningen är att tilldelningen ska ske senare under 2020.

PTS, Post- och telestyrelsen, hade planer på att hålla i en 5G-auktion i mars nästa år. Det handlade om en tilldelning av frekvenser i 2,3 och 3,5 GHz-banden. PTS har nu beslutat sig för att skjuta på den planerade auktionen.

Anledningen uppges vara de ändringar som är på väg att ske i lagen om elektronisk kommunikation. Exakt vilka ändringar som ska ske är klart, men den nya lagen träder inte in förrän nästa år.

Vet inte hur lagen ska tolkas

Innan PTS kan hålla i en ny 5G-auktion måste de sätta sig ned och diskutera hur den nya lagen ska tolkas. Det ska de göra tillsammans med Försvarsmakten och Säpo. Då vet PTS även vilka krav som kan ställas på aktörerna i frekvensbanden.

Skickar inbjudan till 5G-auktion ett halvår i förväg

PTS kan än så länge inte svara på när det är tänkt att den nya auktionen ska hållas. Man kommer dock att skicka ut en inbjudan ett halvår i förväg. Med tanke på att den nya lagen börjar gälla först vid årsskiftet hinner PTS inte skicka ut någon inbjudan eller hålla auktionen i mars.

Förseningen är inte bra för Sveriges 5G-utbyggnad

Tidigare under året har bland annat Ericsson varnat för att Sverige riskerar att halka efter många andra länder inom 5G. Den försening som sker nu är därför inte heller helt optimal om Sverige vill haka på de mest framstående 5G-länderna.

För att ligga i framkant måste Sverige kunna tillgängliggöra frekvenser i ett tidigt skede. Det gjorde man inom 4G, och därför var Sverige även en framstående nation inom det mobilnätet.