Bredband via radiolänk fungerar så att signaler går från en basstation till en mast som är lokalt placerad i närheten av din bostad. Därifrån skickar masten sedan vidare signalerna till dig och dina grannar. Eftersom ni använder en lokalt placerad mast behöver ni inte gräva fram till bostaden som man måste göra med fiber.

För vem passar bredband via radiolänk?

Bredband via fiber är förvisso den vanligaste bredbandstekniken i dagsläget och kan tveklöst ge de högsta hastigheterna. Problemet med fiber är att det inte går att bygga ut precis överallt. Det är inte heller alla som vill, eller har råd, att bekosta en fiberutgrävning och då kan bredband via radiolänk vara ett bättre alternativ eftersom signalerna färdas genom luften.

Bredband via radiolänk passar framför allt dig som bor på landsbygden där det kan vara svårt att dra fiber. Bor du även väldigt isolerat blir det mycket dyrt att dra kablar till din bostad. Att få bredband via en trådlös lösning skonar även miljön eftersom du slipper gräva i marken.

Bredband via radiolänk är mer kostnadseffektivt än bredband via fiber

Bredband via radiolänk är ett förhållandevis kostnadseffektivt sätt att få bredband på. Eftersom du inte behöver gräva något fram till huset kan du spara mycket pengar.

Hur mycket billigare bredband via radiolänk är än exempelvis fiber beror på flera faktorer. Om det är flera i ett bostadsområde som tillsammans beställer installationen kan fiber till med bli billigare. Men det är inte ovanligt att bredband via radiolänk är upp till fyra gånger så billigt som fiber.

Är bredband via radiolänk känsligt för vädret?

Ja, trådlöst bredband, vare sig det är via radiolänk eller mobilt, är känsligt för vädret. Eftersom signalerna färdas i luften finns det många störningar som kan påverka hastigheten.

Förutom att väder och vind kan påverka hastigheten är bredband via radiolänk även känsligt för andra radiokällor. Dessutom kan det vara svårt att få lika bra uppkoppling över hela bostaden.

Hur snabbt är bredband via radiolänk?

Hur höga hastigheter du kan komma upp i via bredband via radiolänk varierar mellan olika bredbandsleverantörer. Bredband via radiolänk har en maxhastighet på 100 Mbit/s. Men detta är som sagt en maxhastighet, och det är inte alls säkert att du kommer upp i sådana nivåer.