Med bredband via eluttaget sprider du din internetuppkoppling till delar av din bostad dit routern inte når. För att bredband via eluttaget ska fungera måste du ha en befintlig internetuppkoppling, samt två adaptrar: en till din router och en till enheten som saknar internetuppkoppling.

Så får du bredband via eluttaget

Tekniken som används för att sprida bredbandet via eluttaget har flera namn, till exempel El-lan, Powerline och Homeplug. Oavsett namn handlar det om att du med hjälp av en adapter sprider din bredbandsuppkoppling till delar av din bostad där du inte har något internet.

Om du exempelvis har din router på nedervåningen och en smart-tv på övervåningen kan det vara svårt att koppla upp tv:n eftersom den är för långt ifrån routern. Då kan du sätta in en adapter i ett eluttag och koppla den till routern. Sätt sedan ytterligare en adapter i ett elluttag nära din smart-tv och koppla in den i tv:n.

Bredbandssignalen går sedan från din router, via eluttaget, till din smart-tv.

Vad behöver jag för att kunna använda bredband via eluttaget?

För att bredband via eluttaget ska fungera behöver du först och främst ett befintligt bredbandsabonnemang, eller någon annan form av internetuppkoppling. Sedan måste du ha två adaptrar: en till din router och en annan till enheten som saknar uppkoppling.

Då kan bredband via eluttaget vara en bra idé

Om din bredbandssignal inte når ut över hela din bostad kan ett bredband via eluttaget passa perfekt. Det är framför allt ett problem som kan uppstå när det är många personer som lever under samma tak.

Det är dock inte bara storleken på bostaden som kan försvåra routerns signaler från att nå fram till dig. Bor du i en bostad med tjocka väggar kan det förhindra signalerna från att nå fram. Då kan det vara bra med bredband via eluttaget för att kunna surfa i alla rum.

Fördelarna med bredband via eluttaget

Det finns flera fördelar med bredband via eluttaget. Här nedanför ser du några exempel.

  • Billigare komplement än en router.
  • ”Snygg” bredbandslösning som inte kräver långa nätverkssladdar.
  • Går att använda utomhus, om du till exempel vill ha bättre internet ute i trädgården.
  • Relativt hög kvalitet för dataöverföring.

Bredband via eluttaget har blivit säkrare och snabbare

Bredband via eluttaget har funnits under en längre tid men det är först nu som tekniken har börjat fungera bra. Prestandan har förbättrats de senaste åren, och i dagsläget kan du komma upp i riktigt höga hastigheter med bredband via eluttaget.

Hastigheten kan självklart variera, men många adaptrar som används för tekniken håller i dag mycket hög basprestanda. Du behöver med andra ord inte nöja dig med sämre hastigheter bara för att du använder dig av elnäten.