Med en wifi-repeater kan du få bättre täckning där ditt befintliga nätverk inte riktigt når. På den här sidan ska vi bland annat gå igenom om hur en wifi-repeater fungerar, vad som skiljer en repeater från en wifi-extender och vad du ska tänka på för att optimera repeaterns funktion.

Hur fungerar en wifi-repeater?

Precis som namnet antyder så förstärker en wifi-repeater inte nätverkssignalen utan repeterar den, vilket innebär att repeaterns täckning är i princip lika bra som routerns. Wifi-repeatern tar emot en trådlös nätverkssignal och skickar även vidare signalen trådlöst igen.

Till skillnad från en accesspunkt som utökar både täckningen och kapaciteten i ett trådlöst nätverk, utökar en repeater bara täckningen. Det blir alltså inte tal om några högre hastigheter, utan faktum är att många repeater-modeller halverar den teoretiska maxhastigheten eftersom den ska ta emot och skicka vidare data samtidigt. Men å andra sidan måste inte en halvering av maxhastigheten innebära att den faktiska hastigheten halveras. 

Exempel! Om din repeater har stöd för en teoretisk topphastighet på 1 167 Mbit/s och en faktiskt hastighet på 230 Mbit/s halveras hastigheterna till 583 Mbit/s respektive 115 Mbit/s. Men så länge som trafiken till användarna som är anslutna till repeatern inte överstiger 115 Mbit/s kommer de faktiska hastigheterna inte att påverkas.

Vill du till exempel få bättre bredband utomhus, men kanske inte kan använda dig av homeplugs? Då kan en wifi-repeater vara lösningen. Du kan då placera repeatern i fönstret, som då repeterar nätverkssignalen så att den når hela vägen ut.

Viktigt att tänka på placeringen av din wifi-repeater

Placeringen av din wifi-repeater är A och O för att få den effekt man önskar. Även i det här fallet skiljer sig en repeater från en accesspunkt som gärna ska placeras mitt bland dina trådlösa enheter. Eftersom repeaterns uppgift är att repetera nätverkssignalen måste den få en så stark ingångssignal som möjligt. Samtidigt måste den ju nå fram till alla mottagande enheter. För nära routern gör den ingen nytta, och du kan inte heller placera den för nära enheterna eftersom det ju är där som täckningen är dålig.

Tänk på! Undvik även att ställa din wifi-repeater nära tjocka väggar eller annan elektronisk utrustning som kan hindra eller störa signalen.

Och hur löser man detta då? Jo, försök att placera wifi-repeatern mitt emellan routern och platsen där enheterna brukar användas. Det är svårt att säga något exakt avstånd, så här får du helt enkelt testa dig fram och se var repeatern är som mest effektiv.

Så kopplar du in wifi-repeatern med routern

Att koppla ihop en repeater med routern är i regel mycket enkelt, även om tillvägagångssättet kan skilja sig något beroende på vilken repeater- respektive routermodell du har. Ofta räcker det med ett enkelt tryck på en knapp märkt WPS (WiFi Protected Setup) för att koppla samman wifi-repeatern med routern. Med vissa repeater-modeller kan du till och med installera och konfigurera repeatern via en app i mobilen.

Men eftersom installationen som sagt kan skilja sig något mellan olika modeller så rekommenderar vi att du går efter den beskrivning du bör hitta i manualen för just din repeater-modell.

Tips på wifi-repeaters hos Kjell & Company

Har du bestämt dig för att testa en wifi-repeater, men är osäker på vilken modell du ska köpa? Hos Kjell & Company hittar du många bra alternativ i olika prisklasser, och här nedanför listar vi några exempel.

Är en wifi-repeater samma sak som en wifi-extender?

Nej, en wifi-repeater är inte samma sak som en wifi-extender (en slags accesspunkt), även om de två lösningarna förvisso fungerar på liknande sätt. Men wifi-extendern kan, precis som vi nämnde tidigare, utöka både täckningen och kapaciteten i nätverket, medan repeatern bara repeterar signalen för att förlänga täckningen.

En annan skillnad mellan dem är att en wifi-extender är trådbunden och wifi-repeatern trådlös.

Ska jag satsa på wifi-repeater eller wifi-extender?

Om det är en wifi-repeater eller wifi-extender som är det bästa valet för dig beror lite på hur du vill förbättra ditt nätverk. Är du främst ute efter att förlänga räckvidden till ett par rum där täckningen är svag är det ofta mer prisvärt att satsa på en wifi-repeater. Eftersom en wifi-repeater är trådlös slipper du även krångla med kablar.

Du som vill förbättra både täckning och kapacitet i ditt trådlösa nätverk bör däremot skaffa en wifi-extender. Denna lösning är även de bästa valet om du vill förbättra wifi-signalen på en särskild plats lite längre bort. En wifi-extender är kanske något dyrare än en wifi-repeater och kräver dessutom trådad anslutning, men det är å andra sidan en mer omfattande förstärkare av nätverket. Här behöver man inte heller oroa sig för att signalen ska störas av avstånd eller andra elektroniska enheter.

Vanliga frågor

Vad gör en wifi-repeater?

Precis som namnet antyder repeterar en wifi-repeater bredbandssignalen. Repeatern tar emot en trådlös signal och skickar den vidare trådlöst igen. En repeater kan till exempel vara en bra lösning om du vill utöka bredbandets räckvidd till din trädgård, men kanske inte kan använda homeplugs.

Vad är skillnaden mellan en wifi-repeater och en accesspunkt?

En wifi-repeater hjälper till att utöka räckvidden av det befintliga bredbandet, medan en accesspunkt både utökar täckningen och förstärker signalen. Accesspunkter är även alltid trådbundna, medan en wifi-repeater är trådlös.

Hur kopplar jag in wifi-repatern till routern?

Ofta räcker det med att trycka på en knapp märkt WPS (WiFi Protected Setup) för att koppla samman wifi-repeatern med routern, men eftersom tillvägagångssättet kan skilja sig mellan olika repeater-modeller rekommenderar vi att du kollar i manualen för just din modell. Oavsett så är det i regel mycket enkelt att koppla samman wifi-repatern och routern.