Det är mycket att tänka på när man ska flytta till en ny lägenhet, och en viktig sak är förstås att fixa bredband. Kanske är det din alldeles första lägenhet du ska flytta till? Att skaffa wifi till lägenhet är egentligen inte särskilt svårt. Det består i huvudsak av tre steg: skaffa ett bredbandsabonnemang, skaffa en router och installera routern.

1. Skaffa ett bredbandsabonnemang

För att kunna använda wifi behöver du teckna ett bredbandsabonnemang hos en operatör. Vilken eller vilka operatörer du kan teckna bredband hos beror på var du bor eller var du ska flytta. Det enklaste sättet att ta reda på vilka bredband du kan teckna är att använda vår sökfunktion här nedanför. Då söker du helt enkelt på din adress och får upp en tydlig översikt över alla bredband som finns tillgängliga för dig.

Att tänka på när du väljer bredbandsabonnemang

Det kan kännas som en djungel att försöka välja mellan de olika bredbandshastigheterna och -leverantörerna. Här har du därför en lista på saker som är bra att tänka på när du väljer abonnemang.

 • Fast eller mobilt bredband. Du kan välja mellan att teckna ett fast eller mobilt bredband. Ett fast bredband är överlag snabbare och stabilare. Fördelen med mobila bredband är att de går att ta med sig när du är ute och reser.
 • Typ av anslutning. För fast bredband finns det lite olika anslutningstyper. De vanligaste är fiber och ADSL. ADSL-näten håller dock på att stängas ner till förmån för fiber. Har du möjlighet att välja fiberbredband rekommenderar vi att du gör det.
 • Hastighet. När du tecknar bredband kan du välja mellan olika hastigheter. Den vanligaste hastigheten är 100/100 Mbit/s – de allra flesta svenska hushåll klarar sig med denna hastighet. Du kan läsa mer om detta på vår sida Hur snabbt bredband behöver man?
 • Kundtjänsten. När du ska välja operatör kan det vara bra att tänka på hur mycket service du vill ha. Vill du kunna ringa till operatören eller räcker det med mejl och chatt? Väljer du en billigare operatör kan kundtjänsten vara begränsad.
 • Priset. Nu när du vet lite mer vad du är ute efter kan du börja titta på priserna. Genom att först ha tagit reda på vilken typ av bredband och vilka operatörer som är intressanta kan du få ett prisvärt bredband som även uppfyller dina krav.

Så går det till att teckna ett bredbandsabonnemang

 1. Använder du vår sökfunktion klickar du på Läs mer på det bredband som du är intresserad av.
 2. Du skickas vidare till operatörens hemsida. Här kan du behöva skriva in din adress igen för att kunna beställa.
 3.  Fyll i de uppgifter som efterfrågas på skärmen.
 4. Du brukar kunna välja vilket datum som bredbandet ska börja gälla. På så sätt kan du beställa bredbandet i förväg så att du är säker på att det finns på plats när du väl flyttar in.
 5. Vissa leverantörer erbjuder att du kan köpa till eller hyra en router som de då skickar till dig i samband med beställningen.
 6. När du har fyllt i alla uppgifter och skickat in beställningen är allt klart! Bredbandet kommer börja gälla det datum du fyllde i.

2. Skaffa en router

När du har beställt bredbandsabonnemang är första steget avklarat. Men för att kunna använda wifi, det vill säga trådlöst internet, i lägenheten behöver du även en router.

Som vi skrev ovan är det flera operatörer som erbjuder att du köper till eller hyr en router av dem i samband med att du beställer ditt bredband. Det finns fördelar med det, men också några nackdelar.

Fördelar med att köpa till en router från bredbandsleverantören

 • Du får all utrustning du behöver i samband med att du tecknar bredbandsabonnemanget.
 • Det finns ofta instruktioner på operatörens hemsida om hur du installerar routern.
 • Du kan få hjälp från operatörens kundtjänst om du får problem med routern.

Nackdelar med att köpa till en router från bredbandsleverantören

 • Routern kanske inte är den bästa eller mest prisvärda för dina behov.
 • Du kan behöva lämna tillbaka routern om du säger upp abonnemanget.

Vill du köpa en egen router finns det på de flesta elektronikbutiker som MediaMarkt, Elgiganten och Kjell & Company. Gå gärna in på vår sida Vilken router ska jag välja? om du vill läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer router.

Tips på bra routrar från Kjell & Company

3. Installera routern

Har du köpt en router från din bredbandsleverantör finns det som sagt ofta exakta instruktioner för hur du gör på deras hemsida. Behöver du hjälp med installationen kan du även ringa supporten.

Om du däremot har köpt en egen router behöver du installera routern på egen hand. Det är dock inte särskilt svårt och alla routrar fungerar på ungefär samma sätt.

Här kan du läsa om hur du kopplar in routern till ett fiberbredband

Här kan du läsa om hur du kopplar in routern till ett ADSL-bredband

Sammanfattning

För att skaffa wifi till din lägenhet behöver du alltså göra följande:

 1. Skaffa ett bredbandsabonnemang
 2. Skaffa en router
 3. Installera routern

Har du gjort allt detta bör du nu kunna surfa via wifi i lägenheten. Om det strular med internetuppkopplingen kan du läsa vår guide om vad du kan göra om internet inte fungerar. Du kan förstås också kontakta din bredbandsleverantör eller butiken du köpte routern ifrån för att få hjälp.

Lycka till och surfa lugnt!

Vanliga frågor om wifi till lägenheten

Hur vet jag om jag har fiber i lägenheten?

Du kan enkelt ta reda på om du har fiber i din lägenhet genom att söka på din adress här på Bredband.se. Då ser du exakt vilka bredband du har tillgång till, och du ser även vilken bredbandsteknik det är.

Vad kostar fiber i lägenhet?

Priset för fiberbredband varierar beroende på bredbandshastighet, operatör och var du bor. Det kan kosta allt ifrån 200 kronor upp till 800 kronor. Genom att söka på din adress hos oss kan du se exakt vilka priser som är aktuella för dig.

Hur installerar man fiber i lägenhet?

Det är fastighetsägaren som tar beslut om att ansluta fastigheten till fiber. Om fastigheten där du bor inte redan är ansluten till fibernätet kan du höra av dig till bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Är fastigheten redan ansluten är det bara att beställa ett fiberbredband.