Vilket bredband kan jag ha?

Vilket bredband du kan ha beror på var du bor någonstans. Du kan välja att få bredband hos bredbandsleverantörerna som är verksamma på din adress. På startsidan kan du skriva in din adress för att se hur du kan få bredband där du bor.

De flesta kan få bredband på flera sätt

De flesta svenska hushåll har flera olika valmöjligheter när de ska skaffa bredband. Den allra vanligaste bredbandstekniken i dag är bredband via ADSL, men bredband via fiber blir allt vanligare.

Bredband via ADSL innebär att du får bredband via ditt telefonjack. För att kunna få den tekniken behöver du dock se till att du har ett fungerande telefonjack.

ADSL är inte bara ett vanligt sätt att få bredband på, det fungerar också väldigt bra. Hastigheterna passar de allra flesta svenska hushåll och tekniken är stabilare än många andra bredbandstekniker du kan välja mellan.

Så kan du få bredband

Bredband via fiber är bäst

Om du kan få bredband på flera olika sätt kan det vara bra att veta vilken teknik som är bäst. Det allra bästa sättet att få bredband på är via fiber. Det innebär att du får ditt bredband via fiberkablar som skickar ut ljussignaler. De omvandlas sedan till elektroniska signaler.

Bredband via fiber ger överlägset högst hastighet. Det är även den mest stabila bredbandstekniken som varken påverkas av vädret eller hur många som surfar samtidigt.

Din hastighet påverkas av vilket bredband du kan ha

Vilken hastighet du kan uppnå beror på vilket bredband du har. De olika bredbandsteknikerna erbjuder olika höga hastigheter.

Med fiber är den teoretiska maxhastigheten 1 000 Mbit/s medan den är 60 Mbit/s för ADSL. För att sätta det i perspektiv krävs cirka 7 Mbit/s för att kunna streama en film, vilket är något av det mest krävande en normal användare gör på nätet. Med andra ord räcker bredband via ADSL för de allra flesta.

Tänk på! Din hastighet kan även påverkas av hur många som surfar på bredbandet samtidigt.

Bredbandsleverantörerna delar sedan upp sina erbjudanden i olika hastigheter. Så bara för att ADSL erbjuder hastigheter på upp till 60 Mbit/s betyder det inte att du kan surfa så snabbt. Det beror på vilken bredbandshastighet du väljer.

De flesta operatörerna har många valmöjligheter så att du kan välja den bredbandshastighet som passar dig bäst. Då slipper du betala för en högre hastighet än du behöver.

Nästan alla kan ha bredband via parabol

En del hushåll som bor på landsbygden har svårt att få bredband. För dem är bredband via parabol i stort sett det enda fungerande alternativet.

Har du en parabol på hustaket kan du få bredband via den. Signalen skickas då upp till en satellit i rymden och ned till din bostad. Den långa sträckan gör att hastigheterna inte är särskilt höga, men om du inte har några andra alternativ är bredband via parabol bra.

Eftersom signalen färdas genom luften är bredbandet även känsligt för väder och vind. Hastigheten kan därför vara väldigt olika från dag till dag.

Tänk på! För att kunna få bredband med parabol måste du ha ha fri sikt mot söder för att kunna rikta parabolen mot satelliten.

Mobilt bredband passar dig som reser mycket

Om du bara surfar ibland kan ett mobilt bredband passa dig. Det är något som alla kan skaffa, och det enda som krävs för att du ska kunna surfa är en bra täckning.

Fördelen med ett mobilt bredband jämfört med ett fast bredband är att du kan ta med dig det överallt. Det spelar i stort sett inte någon roll var du är i Sverige, du har alltid internetuppkoppling.

Tips! På operatörernas hemsidor hittar du deras täckningskartor. Där kan du se hur bra täckningen är där du bor.

Välj ett mobilt bredband med kontantkort om du surfar ibland

Om du bara behöver internetuppkopplingen då och då kan vi rekommendera ett mobilt bredband med kontantkort. Då laddar du själv på med en prisplan när du vill använda ditt mobila bredband.

Ett kontantkort passar perfekt till sommarstugan eller på campingsemestern. Då kan du ladda bredbandet lagom tills du ska åka i väg. När du kommer hem igen och prisplanen har tagit slut behöver du inte längre betala för det mobila bredbandet.

Du kan inte alltid behålla ditt bredband när du flyttar

Om du ska flytta är det inte säkert att du kan ha kvar ditt bredband. Det beror på om din nuvarande bredbandsleverantör även erbjuder bredband på den nya adressen.

Om du inte kan ha kvar bredbandet måste du säga upp det i tid, annars får du betala för ett bredband du inte kan använda. Säg upp bredbandet så att uppsägningstiden löper ut i samband med flytten.

Har du bindningstid på bredbandet kan det bli svårt att säga upp bredbandet. Då kan du bli tvungen att betala en slutfaktura för dina kommande månadsbetalningar under bindningstiden. Därefter kan du avsluta tjänsten.

Tips! Om du inte får säga upp ditt bredband kan du fråga personen som ska flytta in i din bostad om han eller hon vill ta över ditt bredband.
Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se