Vad kostar bredband?

Ett bredband kan kosta alltifrån några hundra kronor till flera hundra kronor i månaden. Det finns ett brett spann och det är många faktorer som påverkar priset. Var du bor är en faktor eftersom det avgör vilken eller vilka bredbandstekniker du kan använda dig av. Andra saker som påverkar priset är vilka operatörer som är verksamma i ditt område och vilken överföringshastighet du vill ha på ditt bredband.

Priserna skiljer sig mellan olika bredbandstekniker

Det går att få bredband på flera olika sätt. De olika teknikerna innebär även en del prisskillnader för dig som kund. Både månadskostnaden och installationskostnader kan variera mellan olika typer av bredband. Fiber är exempelvis dyrt eftersom det först måste dras fiberkablar till din bostad, något som kostar mycket pengar. Bredband via ADSL är däremot billigare eftersom det enda du behöver är en fungerande telefonledning.

Olika bredbandstekniker som bredbandsbolagen kan erbjuda

Det går inte att välja vilken bredbandsteknik du vill

Det går inte att välja vilken bredbandsteknik du vill. Var du bor avgör nämligen vilket bredband du kan ha. Detsamma gäller vilka operatörer du kan skaffa bredband hos. Du kan bara skaffa bredband hos ett bredbandsbolag som levererar bredband till din adress. Dina alternativ och konkurrenssituationen där du bor påverkar priset för ditt bredband.

Bredbandet blir dyrare med högre överföringshastighet

När du ska skaffa ett bredband får du välja mellan olika överföringshastigheter. Den hastighet du väljer påverkar kostnaden för ditt bredband. Ju högre överföringshastighet du väljer, desto dyrare blir ditt bredband. Det beror på att du kan använda bredbandet till fler saker ju högre hastighet du har. 

Med höga hastigheter kan du exempelvis ladda ned filer och streama filmer utan några som helst problem. Om du i stället satsar på ett bredband med lägre hastighet kommer du att få problem att göra dessa saker. Antingen tar det mycket längre tid eller så går det inte överhuvudtaget.

Du hittar det billigaste bredbandsbolaget genom att jämföra din alternativ

I och med att det är så många faktorer som påverkar priset på bredband gör du bäst i att alltid jämföra dina alternativ åt. På så sätt kan du vara säker på att du hittar det billigaste bredbandet som uppfyller dina kriterier.

När du jämför priserna får du inte glömma bort att titta om det tillkommer några övriga avgifter som gör kostnaden för bredbandet dyrare. Det bredbandet som verkar billigast kanske inte alls är det när du har räknat med eventuella övriga avgifter, exempelvis aviavgifter.

Ett bredband består i huvudsak av tre kostnader

  • Din fasta månadsavgift
  • Startavgiften som bredbandsleverantören tar ut vid ett tillfälle
  • Aviavgifter för att leverantören skickar ut dina fakturor

Tips! Slipp aviavgiften genom att skaffa autogiro eller e-faktura.