Vad är en router?

En router är en elektronisk apparat som gör det möjligt för dig att koppla upp alla dina enheter till samma nätverk. Enheterna kan antingen anslutas via nätverkskabel eller trådlöst via wifi. Vill du kunna surfa via wifi på dina enheter måste du ha en router.

Hur fungerar en router?

En router har egentligen två huvudsakliga funktioner. Den ena är att upprätta ett så kallat lokalt nätverk hemma hos dig. Ett lokalt nätverk innebär egentligen att alla dina enheter kopplas upp till samma nätverk och därmed kan känna igen varandra. På så sätt kan du till exempel ansluta en skrivare till en dator, och de kan skicka information till varandra.

Den andra funktionen som en router har är att ta emot information från det externa nätverket, alltså den bredbandsuppkoppling som du betalar din bredbandsleverantör för, och skicka vidare det till ditt lokala nätverk hemma. Det är den funktionen som gör att du från ditt lokala nätverk hemma kan koppla upp dig och komma åt olika hemsidor, appar och så vidare.

Vad är skillnaden mellan en router och ett modem?

Orden modem och router används ofta för att beskriva samma sak, men egentligen är det olika saker. En router skickar information till flera enheter, medan ett modem ansluter en enda enhet till internet.

Förr i tiden hade man kanske oftast bara en dator hemma, och då räckte det med ett modem för att koppla upp datorn till internet. Men i dag har routern egentligen tagit den platsen som datorn tidigare hade. Routern kopplas till ett nätverksuttag eller ett modem, och sedan ansluts alla enheter till routern.

Måste man ha ett modem till en router?

Det beror på vilken typ av anslutning du har. För fiber krävs inget modem, men har du bredband via ADSL eller bredband via kabel-tv måste du ha ett modem. Det bör dock inte vara något problem i dag eftersom moderna routrar oftast har ett inbyggt modem. En sådan router brukar ingå när du beställer bredband via ADSL eller kabel-tv.

Det finns olika typer av routrar

Det kan vara lite förvirrande när du ska köpa en router eftersom det finns olika typer av routrar som alla har olika namn. Ibland kan en typ av router ha flera namn.

Först och främst måste du ha en router som är anpassad till den bredbandsteknik du använder. Har du fiberbredband behöver du en router som passar till ett sådant uttag. Likaså behöver du en ADSL-router om du har bredband via ADSL.

De flesta moderna routrar som säljs är så kallade ”trådlösa routrar” eller ”wifi-routrar”. Det är egentligen samma sak, och vad det innebär förklarar vi närmare lite längre ner.

Har du mobilt bredband behöver du en router som är anpassad för det. De kallas ibland för 4G-router eller 5G-router.

Trådlös router och wifi-router

Om en router kallas för ”trådlös router” eller ”wifi-router” innebär det att du inte behöver koppla ihop din enhet och routern med en nätverkskabel. I stället kan du surfa trådlöst via wifi.

De allra flesta trådlösa routrarna har dock ett eller flera nätverksuttag. Du kan alltså koppla ihop vissa av dina enheter till routern med en kabel om du vill. Fördelen med det är att uppkopplingen blir snabbare och mer stabil.

Oftast behöver routern också kopplas in i ett eluttag för att få ström, även om det finns batteridrivna routrar. På det sättet kan namnet ”trådlös router” vara lite missvisande, eftersom de flesta routrarna åtminstone kräver en strömsladd. Men att den kallas trådlös innebär alltså att enheterna inte behöver kopplas till routern via en sladd för att du ska kunna surfa via dem.

Router för mobilt bredband

I en router som är anpassad för mobilt bredband kan du sätta i ett simkort. Du sätter alltså in själva simkortet med det mobila bredbandet i routern för att kunna surfa på flera enheter samtidigt.

En sådan här typ av router kallas ofta för 4G-router, eftersom det är just 4G-nätet man kopplar upp sig till. Men nu börjar ju 5G användas mer och mer. Routrar som har 5G-stöd kallas då förstås för 5G-routrar. Vill du kunna koppla upp dig mot 5G-nätet behöver du alltså se till att routern har stöd för det.

Olika wifi-standarder

Förutom att det finns olika typer av routrar finns det också olika wifi-standarder. Den wifi-standard som har använts under en längre tid nu är Wifi 5. Men nu har den nya standarden Wifi 6 kommit. Med den har tillverkarna börjat ta fram routrar som har stöd för den nya wifi-standarden.

Wifi 6 ger snabbare hastigheter, större räckvidd och bättre prestanda. Vill du kunna använda Wifi 6 behöver du köpa en router som har stöd för det.

Kan man använda mobilen som router?

Ja, det går att använda mobilen som en slags router. De flesta smartphones har en funktion som heter Internetdelning. Om du går in i din telefons inställningar och aktiverar internetdelning kan du ansluta andra enheter till din telefons nätverk.

Det som är bra att tänka på om du internetdelar från din telefon är att du använder den surfpott som ingår i ditt mobilabonnemang. Men har du fri surf är det förstås inget du behöver oroa dig för. En annan sak som kan vara bra att veta är att det drar ganska mycket batteri att internetdela. Du bör alltså ha en laddare i närheten om du ska internetdela en längre tid.

Av de anledningar som vi nämnde fungerar den här lösningen bäst under kortare perioder. Det är smidigt att kunna använda mobilen som router om du till exempel är på resande fot. Men vill du ha en permanent bredbandslösning rekommenderar vi att du skaffar ett bredbandsabonnemang och använder en riktig router.

Kan man använda internet utan router?

Har du fiber går det tekniskt sett att använda internet utan en router. Du kan då koppla en nätverkskabel till uttaget i väggen och din enhet.

Det är dock inte rekommenderat att du gör det av säkerhetsskäl. Routrar har nämligen en inbyggd brandvägg, vilket skyddar dig från intrång. Har du ingen hårdvara mellan din enhet och nätverksuttaget kan det göra dig mer sårbar.

Har du ingen router kan du också bara ha en enhet ansluten till internet åt gången. Vill du kunna surfa med flera enheter samtidigt via wifi måste du ha en router.

Mobila bredband kan användas utan router

Ett mobilt bredband fungerar lite annorlunda än ett fast bredband. Det går ju att surfa på 4G- och 5G-nätet med till exempel en mobiltelefon, utan att uppkopplingen går via en router. Detsamma gäller om du sätter i simkortet för ditt mobila bredband i till exempel en surfplatta.

När det kommer till mobilt bredband behöver du alltså bara en router om du vill kunna ansluta flera enheter till bredbandet samtidigt.

Hur mycket kostar en router?

Kostnaden för en router varierar väldigt mycket. Beroende på funktioner och prestanda kan priset variera från några hundralappar till 6 000–7 000 kronor. När det gäller routrar innebär ett dyrare pris ofta bättre prestanda, högre hastighet, bättre räckvidd och fler funktioner. Men det betyder inte att du nödvändigtvis måste ha den allra bästa och dyraste routern.

När du köper en router ska du utgå ifrån dina behov. Några saker som avgör vilken router du behöver är hur stort ditt boende är och hur många enheter som ska använda bredbandet samtidigt.

Vill du veta mer om vad du ska tänka på när du köper router kan du gå till vår sida Vilken router ska jag välja?

Hur länge kan man ha en router?

Det är svårt att säga exakt hur länge en router håller. Svaret på den här frågan är väl egentligen att du kan ha samma router så länge du inte upplever några problem och den har de funktioner du behöver.

Tänk på! Har du fått en router från din operatör i samband med att du beställde bredband, kan operatören ibland skicka en ny router till dig för att du ska få den senaste tekniken. I vissa fall kan du själv behöva skicka tillbaka den gamla routern till operatören.

Om du upplever att internet har blivit trögare eller att räckvidden är sämre och routern är några år gammal är det kanske dags för en uppgradering.

Du kan också behöva skaffa en ny router om tekniken har utvecklats sedan du skaffade din nuvarande router. Nu har ju till exempel Wifi 6 och 5G-kommit, och om det är funktioner du vill ha behöver du köpa en router som har stöd för dem.