Finns det paket för bredband, tv och telefoni?

Ja, det finns flera operatörer som erbjuder paket för bredband, tv och telefoni. Vilka paket som är aktuella för dig beror på vad du bor. Många operatörer har även paket med bara bredband och tv.

Vilka paket du kan välja mellan beror på var du bor

Det är din adress som avgör om du kan få ett paket med bredband, tv och telefoni eller ej. Men även om leverantörerna som finns på din adress inte erbjuder paket med bredband, tv och telefoni, kan det ändå finnas möjlighet att skaffa dessa tjänster. Men i så fall får du köpa varje tjänst för sig.

Vanligt med paket för bara bredband och tv

Det vanligaste paketerbjudandet som finns i Sverige är inte med telefoni, utan bara bredband och tv. I takt med att den fasta telefonen har försvunnit från många hem har sådana paket blivit vanligare.

I dag har de flesta stora leverantörerna ett sådant paketerbjudande. Du får då välja bredbandet med en hastighet som passar dig och ett tv-paket med kanalerna du vill ha.

Lägre pris när du samlar fler tjänster

En stor fördel med att teckna ett paket med bredband, tv och telefoni är att du kan få sänkt månadskostnad. Många operatörer ger dig lägre pris om du samlar flera tjänster hos samma operatör. Dessutom blir det lättare för dig att få koll på dina kostnader eftersom allt samlas på samma faktura.

Du kan välja bredband både via fiber och ADSL

Paketen som leverantörerna har kan innefatta bredband via fiber eller bredband via ADSL. I paketen erbjuds oftast IP-telefoni. Det innebär att samtalet går över nätet i stället för genom traditionella telekommunikationsnätverk som det gjorde förr.

Kan jag skaffa paket för bredband, tv och telefoni om jag bor i hyresrätt?

Det spelar ingen roll om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, villa eller radhus. Så länge operatören är verksam hos dig kan du skaffa ett paket med bredband, tv och telefoni.

Ett tips kan dock vara att se över ditt nuvarande utbud. I en del hyresrätter och bostadsrätter kan exempelvis både tv och bredband ingå. Om du är nöjd med utbudet finns det ingen anledning att skaffa ett helt nytt paket.

Hyresrätter och bostadsrätter kan ha kollektivt avtal

I en del hyresrätter och bostadsrätter kan det finnas kollektiva avtal. Det innebär att föreningen eller fastighetsägaren har valt ut vilka paket och tjänster som de boende ska använda.

Gruppavtalet gör att priset blir mycket lägre än om varje enskilt hushåll hade tecknat ett eget avtal. De boende kan trots det välja till egna tjänster mot en tilläggskostnad.

En förening eller fastighetsägare kan välja om kostnaden ska ingå i månadsavgiften eller hyran. Ett enskilt hushåll kan dock inte kräva att slippa betala kostnaden.

Utrustning ingår ofta när du tecknar paket med bredband, tv och telefoni

När du tecknar ett paket med bredband, tv och telefoni behöver du utrustning för att komma igång. Det kan exempelvis vara både en router och en tv-box.

Du får i regel utrustningen med på köpet mot att du binder dig till operatören en viss tid. I andra fall får du köpa till utrustningen från operatören. Du brukar då kunna välja att betala utrustningen direkt eller på avbetalning.

Få hjälp med installationen av ditt bredband-, tv- och telefonipaket

Om du skulle behöva hjälp att komma igång med ditt nya paket erbjuder de flesta leverantörerna någon form av hjälp. De allra flesta erbjuder hjälp med installationen via kundtjänsten. De guidar dig då steg för steg hur du ska göra för att komma igång. En del operatörer har även installationsguider på sina hemsidor som du kan följa för att komma igång.