Hur lång tid tar det innan bredbandet aktiveras?

Det tar i regel mellan 1 och 5 dagar för ditt bredband att aktiveras. Men ledtiden kan variera beroende på vilken leverantör du har och vilket stadsnät du är ansluten till. På den här sidan ska vi berätta mer om aktivering av bredband och vad som kan vara bra att tänka på.

Ditt bredband aktiveras ofta inom ett par dagar

I de flesta fall ligger leveranstiden för bredband via fiber på mellan 1 och 5 arbetsdagar, men det kan som sagt variera något beroende på vilken bredbandsleverantör du har och vilket stadsnät du tillhör. I vissa fall kan du själv aktivera din tjänst via stadsnätets portal och koppla upp dig mot nätet direkt.

Om du är ansluten till ett stadsät och byter bredbandsleverantör måste din gamla leverantör koppla ur sin tjänst innan din nya leverantör kan aktivera ditt nya bredband. När du sedan ska börja surfa är det framför allt två saker du ska tänka på: kontrollera att din router är avsedd för den bredbandstyp du har beställt, till exempel fiber, och se till att du har en nätverkskabel som är kompatibel med hastigheterna du har valt.

Läs gärna vår guide om hur du kopplar in din router till fiber.

Hur fungerar det om jag omfattas av ett kollektivt bredbandsavtal?

Bor du i en bostadsrättsförening eller samfällighet och omfattas av ett kollektiv bredbandsavtal hos en viss operatör? Då måste du i de flesta fall ändå beställa ditt abonnemang direkt hos bredbandsleverantören eftersom leverantören måste kunna koppla din tjänst till din lägenhet.

Du har ofta ett visst antal månader på dig att beställa din bredbandstjänst innan bredbandet sätts i drift och aktiveras. Här nedanför ser du hur det går till hos Ownit, men tänk på att det är ett exempel och att tillvägagångssättet kan skilja sig mellan olika leverantörer.

Gör så här på aktiveringsdagen

  1. Var på plats i din bostad.
  2. Anslut din dator till uttaget eller via router.
  3. Surfa in på leverantörens aktiveringssida.
  4. Skriv in ditt personnummer.
  5. Starta aktiveringen.
  6. Efter cirka fem minuter ska det vara klart.

Om du av någon anledning inte har hunnit beställa ett bredbandsabonnemang innan aktiveringsdagen har du i vissa fall möjlighet att göra det efter steg 4. Men kolla med bredbandsleverantören vad som gäller.

Kan jag välja när mitt bredband ska aktiveras?

Ja, i många fall kan du välja ett datum för när du vill att leverantören ska aktivera ditt bredband. Om du har uppsägningstid på ditt nuvarande bredband är det en god idé att sätta startdatumet för ditt nya bredband dagen efter att ditt nuvarande avtal löper ut. Skulle det bli ett glapp i bytet mellan leverantörer kan du i regel kontakta din nya leverantör och be dem att aktivera bredbandet direkt.

Om du är på väg att flytta och ska beställa bredband till din nya adress är det bra om du väljer ett startdatum någon eller några dagar innan själva inflyttningsdagen. Det kan vara skönt att hinna få all utrustning du behöver innan du flyttar in och att du kan börja använda bredbandet direkt.