Hur fungerar bredband via radiolänk?

Bredband via radiolänk fungerar så att signaler går från en basstation till en mast som är lokalt placerad i närheten av din bostad. Därifrån skickar masten sedan vidare signalerna till ditt och dina grannars hushåll. Eftersom ni använder en lokalt placerad mast behöver ni inte gräva fram till bostaden som man måste göra fiber.

Bredband via radiolänk passar dig på landsbygden

Bredband via fiber är den bredbandsteknik som är mest omskriven nu. Problemet med den bredbandstekniken är att du måste gräva upp halva tomten. Det är inte något alla vill göra, och då kan bredband via radiolänk vara ett bättre alternativ eftersom signalerna färdas genom luften.

Bredband via radiolänk passar framför allt dig som bor på landsbygden där det kan vara svårt att dra fiber. Bor du även väldigt isolerat blir det mycket dyrt att dra kablar till din bostad. Att få bredband via en trådlös variant skonar även miljön eftersom du slipper gräva i marken.

Bredband via radiolänk är mer kostnadseffektivt än bredband via fiber

Bredband via radiolänk är ett förhållandevis kostnadseffektivt sätt att få bredband på. Eftersom du inte behöver gräva något fram till huset kan du spara mycket pengar.

Hur mycket billigare bredband via radiolänk är än exempelvis fiber beror på flera faktorer. Bland annat blir fiber billigare om det är flera i ett bostadsområde som tillsammans beställer installationen. Det är dock inte orimligt att bredband via radiolänk är upp till fyra gånger så billigt som fiber.

Är bredband via radiolänk känsligt för vädret?

Ja, trådlöst bredband, vare sig det är via radiolänk eller mobilt, är känsligt för vädret. Eftersom signalerna färdas i luften finns det många störningar som kan påverka hastigheten. Förutom att väder och vind kan påverka hastigheten är bredband via radiolänk även känsligt för andra radiokällor. Dessutom kan det vara svårt att få lika bra uppkoppling över hela bostaden.

Vilka hastigheter kan jag få med bredband via radiolänk?

Vilka hastigheter du kan få med bredband via radiolänk varierar mellan olika bredbandsleverantörer. Bredband via radiolänk har en maxhastighet på 100 Mbit/s. Det är dock en maxhastighet, och det är inte alls säkert att du kommer upp i sådana nivåer.

Eftersom bredband via radiolänk är känsligt för vädret kan din hastighet variera ganska mycket.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@bredband.se