Byta bredbandsleverantör

För att byta bredbandsleverantör säger du upp ditt nuvarande bredband och beställer ett nytt som börjar gälla när din uppsägningstid löper ut. Du vill helst att ditt nya bredband ska börja gälla samma dag som ditt nuvarande löper ut. Då slipper du betala för dubbla bredband eller få något avbrott i tjänsten. Här ska vi berätta hur ett byte går till och vad som är extra viktigt att tänka på.

Vilken bredbandsleverantör kan jag byta till?

Vilken bredbandsleverantör och vilka bredbandshastigheter du kan välja mellan beror på var du bor. Men oftast har du flera valmöjligheter, så du bör inte ha några större problem med att hitta ett alternativ som passar dig. Använd funktionen nedan för att se vilka bredband som är tillgängliga på din adress.

Vad gör jag om det bara finns en leverantör på min adress?

Om bara en leverantör är verksam där du bor kan du inte byta bredbandsleverantör. Är du missnöjd med ditt nuvarande bredband kan du i stället välja att säga upp avtalet och byta till ett mobilt bredband. Då får du välja ett mobilt bredband hos den operatör som har bäst täckning där du bor.

Kan jag byta till ett annat bredband hos samma leverantör?

Ja, är du missnöjd med ditt nuvarande bredband på grund av hastigheterna så kan du testa att byta abonnemangsform hos din nuvarande leverantör. Flera bredbandsleverantörer låter dig uppgradera ditt bredbandsabonnemang även om du har bindningstid kvar, men om du vill nedgradera abonnemanget kan det bli svårare.

Kontakta din bredbandsleverantör för att höra vad som gäller och hur du går till väga för att byta hastigheter på ditt befintliga bredband.

Byt bredbandsleverantör och spara pengar

När du har möjlighet att själv välja bredbandsleverantör kan du minska dina bredbandskostnader rätt rejält. Du kan då jämföra erbjudanden från flera olika operatörer, ta fram några bredband som uppfyller så många av dina krav som möjligt och sedan ta det billigaste alternativet av dessa. Du får det det bästa bredbandet för dig till det lägsta priset.

Tänk på att priserna ändras med jämna mellanrum, så det kan vara bra att hålla utkik och byta bredbandsleverantör då och då. Genom att hålla koll på priserna kan du se till att du hela tiden har det mest prisvärda alternativet på marknaden.

Är det svårt att byta bredbandsleverantör?

Det kan säkert kännas lite krångligt att byta bredbandsleverantör, men det behöver faktiskt inte vara så svårt alls. Det är snarare överraskande enkelt, förutsatt att du har vissa saker ordnade och koll på läget överlag. Här nedanför berättar vi hur du går till väga för att byta bredbandsleverantör steg för steg

Så byter du bredbandsleverantör – 4 enkla steg

1. Kolla upp om du har bindningstid kvar

Börja med att se över ditt avtal med din befintliga bredbandsleverantör. Har du bindningstid kvar på abonnemanget kan du antingen vänta ut den (om det inte är alltför lång tid kvar det vill säga) eller be om en slutfaktura för tiden som återstår för att få avsluta avtalet i förtid.

Om du ska flytta kan du i de flesta fall även överlåta bredbandsabonnemanget till personen som flyttar in i din tidigare bostad. Det är ett smidigt alternativ om du har bindningstid kvar, och då slipper du dessutom betala någon slutfaktura. Men läs noga igenom bredbandsoperatörens villkor när det gäller överlåtelse av bredbandsabonnemang. Kontakta supporten om du har funderingar.

2. Kontakta din nuvarande bredbandsleverantör

Har du ingen bindningstid kvar på bredbandet kan du kontakta din leverantör för att säga upp avtalet. Tänk på att du i princip alltid har en uppsägningstid att ta hänsyn till, även om bindningstiden har löpt ut. För avtal som tecknades innan den 1 maj 2014 kan uppsägningstiden ligga på tre månader, men för avtal som tecknats efter den 1 maj 2014 får uppsägningstiden inte vara längre än en månad.

Kom ihåg att du kan behöva skicka tillbaka routern till bredbandsleverantören när du avslutar abonnemanget. Om du inte skickar in utrustningen kan leverantören debitera dig för det.

3. Beställ nytt bredband

Kontakta bredbandsleverantören du vill byta till och beställ ett nytt bredband som börjar gälla när uppsägningstiden för ditt gamla bredband löper ut. Du kommer få utrustningen du behöver och information om hur du startar igång ditt nya bredband i god tid innan startdatumet. Hör av dig till leverantören om du tycker att det dröjer.

4. Börja använd ditt nya bredband

Nu har du bytt bredbandsleverantör! När bredbandet har börjat gälla ska du kunna köra igång direkt. På vår sida om hur du kopplar in routern till fiber får du värdefulla tips om du kör fast. Annars kan du alltid vända dig direkt till bredbandsleverantörens support för att få vägledning.

Hur lång tid tar det att byta bredbandsleverantör?

Om du inte har någon bindningstid kvar på ditt nuvarande bredband och uppsägningstiden är på väg att löpa ut bör själva bytet inte ta så lång tid alls. När du har hittat ett bredband du vill byta till och meddelat den nya leverantören när det ska starta kommer tjänsten aktiveras datumet du har angett. 

Om du ”bara” har uppsägningstiden att förhålla dig till behöver du vänta max en månad (max tre månader om du tecknade bredbandet innan den 1 maj 2014) på att det nya bredbandet ska installeras.

Kan jag byta bredbandsleverantör om jag har bindningstid kvar?

Har du bindningstid på bredbandet kan du få svårt att byta bredbandsleverantör. Under bindningstiden är du nämligen bunden till din nuvarande bredbandsleverantör.

För att byta bredband när du har bindningstid måste du be om att få en slutfaktura för dina kommande betalningar under bindningstiden. Först när du har betalat den fakturan kan du byta till en annan bredbandsleverantör.

Byt inte till ett bredband med bindningstid om du ska flytta snart

Om du har planer på att flytta inom en snar framtid ska du inte teckna ett nytt bredband med bindningstid. Ett sådant bredband kan du inte säga upp utan att be om en slutfaktura. Det är inte heller säkert att du kan flytta med bredbandet till din nya adress.

Bredband har ofta uppsägningstid oavsett om det är bundet eller ej

Oavsett om du har bindningstid på bredbandet eller inte så finns det som sagt i princip alltid en uppsägningstid att ta hänsyn till. Om ditt nuvarande bredband tecknades efter 1 maj 2014 har du som längst en månads uppsägningstid. Tecknade du bredbandet tidigare än så kan uppsägningstiden ligga på upp till tre månader.

Under bindningstiden är du fortfarande betalningsskyldig för ditt nuvarande bredband.

När ska man säga upp bredbandet om man ska flytta?

Om du ska byta bredband på grund av en flytt är det extra viktigt att du har koll på ditt nuvarande bredbands eventuella bindnings- och uppsägningstid. Bredband har som sagt ofta en uppsägningstid på minst en månad så säg upp ditt gamla bredband i god tid innan flyttlasset går.

Har du en månads uppsägningstid och även bindningstid kvar kan du med fördel säga upp avtalet minst en månad innan bindningstiden går ut. Uppsägningstiden löper då parallellt med bindningstiden och avtalet upphör omedelbart när bindningstiden har gått ut. På så vis undviker du att ha uppsägningstid kvar efter bindningstidens utgång, och slipper således betala för ett bredband du i och med flytten kanske inte har tillgång till längre.

Du får ofta en ny router när du byter bredbandsleverantör

Om du tecknar ditt bredband med bindningstid får du oftast låna en router från din bredbandsleverantör. Du får all utrustning som krävs hemskickad till dig som du bara behöver koppla in och installera för att komma igång. Eftersom du lånar bredbandsleverantörens egna utrustning kan du alltid få hjälp av supporten om det skulle uppstå några problem. Köper du en egen router är det inte säkert att supporten kan hjälpa dig.

Tecknar du ett bredband utan bindningstid får du ofta köpa din egen router.

Måste jag skicka tillbaka routern om jag byter bredbandsleverantör?

Ja, om du har lånat din utrustning måste du skicka tillbaka den till bredbandsleverantören när du avslutar bredbandsabonnemanget. På leverantörernas respektive hemsidor kan du läsa om hur du gör för att lämna tillbaka en router eller annan utrustning.

Lämnar du inte tillbaka routern efter att du har avslutat bredbandet måste du betala en summa som bredbandsleverantören bestämmer.

Kan jag behålla min mejladress när jag byter bredbandsleverantör?

Om du kan behålla din mejladress eller inte varierar mellan olika leverantörer. Du bör därför fråga din bredbandsleverantör om vad som gäller i ditt fall. I vissa fall kan det vara så att du måste ha en abonnemangstjänst hos leverantören för att behålla mejladressen.

Blir din bredbandsleverantör uppköpt av en annan operatör brukar man dock kunna behålla mejladressen. Hur lång tid efter köpet du kan behålla adressen är oklart. Det bör du kolla upp och spara viktiga dokument och mejl som du inte vill förlora.

Har du en webbaserad mejladress, det vill säga en som inte är knuten till bredbandsleverantören, kan du behålla den när du byter bredband. Du har tillgång till den mejladressen så länge du har tillgång till internet.