Bredband via parabol

När du jämför bredband är det viktigt att du tittar på överföringshastigheten eftersom den påverkar vad du kan göra på internet. Överlag är överföringshastigheterna lägre för bredband via parabol, så det är extra viktigt att du väljer en hastighet som inte begränsar dig i ditt internetanvändande. Därefter bör du titta på priset för att säkerställa att du får det billigaste bredbandet som motsvarar dina förväntningar.

Hastigheten ska motsvara ditt internetanvändande

När du ska teckna ett bredband får du möjlighet att välja mellan olika överföringshastigheter. Hastigheterna på de olika bredbanden påverkar vad du kan göra på nätet. När du jämför bredband via parabol får du dock vara beredd på att överföringshastigheterna är lägre än om du skulle välja bredband via exempelvis fiber. Fördelen med parabol är att det fungerar var du än bor, vilket inte fiber gör. Om du bor på landsbygden och inte har så många valmöjligheter är parabol alltså ett bra alternativ.

Vanliga hastigheter på bredband via parabol

5 Mbit/s – Med sådana låga hastigheter kan du surfa på hemsidor och svara på mejl, men inte mycket mer än så.

25 Mbit/s – Nu kan du streama musik och ladda ned filer. Det går även att se på film i HD.

50 Mbit/s – Nu kan du streama både film och musik med den bästa kvaliteten och ladda ned filer snabbt. En hastighet på 50 Mbit/s är tillräckligt för de flesta.

Överföringshastigheterna är oftast en teoretisk maxhastighet. Om du väljer ett bredband med 50 Mbit/s är det mest troliga att du inte kommer upp i de hastigheterna. Ett tips är därför att välja en överföringshastighet som är högre än du tror dig behöva. Filerna på nätet blir dessutom allt tyngre vilket kräver högre hastigheter. Det är ytterligare ett skäl till att välja en hastighet som är högre än du tror att du kommer behöva.

Jämför bredbandens priser och välj det billigaste

Priserna för bredband via parabol är i regel dyrare än många andra bredbandstekniker. Därför gör du bäst i att jämföra priserna för att hitta det allra billigaste bredbandet.

Du jämför priserna lättast i jämförelsetabellen högst upp på sidan. Var uppmärksam på kampanjpriser som bara gäller en begränsad tid. Du vill att ditt bredband ska vara billigt till ordinarie pris och inte bara under en kampanj.

Håll dessutom koll på övriga avgifter som kan tillkomma, exempelvis startavgift eller aviavgifter. Dessa kostnader kan i längden göra ditt bredband mycket dyrare än du först räknade med.

Tips! Många gånger kan du komma undan aviavgiften genom att betala dina räkningar via autogiro eller e-faktura.

När du beställer ett bredband via parabol är det möjligt att det tillkommer en bindningstid. Om du vet med dig att du inte kommer bo kvar så länge i din nuvarande bostad bör du undvika ett bredband med bindningstid. Det beror på att det inte är säkert att du kan ta med dig bredbandet när du flyttar. Bindningstiderna som internetleverantörerna har är vanligtvis på 24 månader, så om du ska flytta inom den tiden bör du välja ett bredband utan bindningstid.

Tänk på! De allra flesta bredbandsbolagen har en uppsägningstid. Den är vanligtvis på en månad.

De vanligaste frågorna om bredband via parabol

Kan signalstyrkan påverkas av vädret?

Ja, signalen du får kan påverkas av vädret. För att uppnå den bästa signalstyrkan är det viktigt att din parabol har rätt inriktning mot satelliten.

Påverkas hastigheten på mitt bredband av hur många som surfar samtidigt?

Ja, hur många som är online och nätverkets belastning påverkar hastigheten på ditt bredband.