En ny undersökning från Ookla visar att Sverige har den snabbaste 5G-uppkopplingen bland de nordiska länderna. Bäst 5G-täckning har däremot Danmark. Foto: Alexanderstock23/Shutterstock.com
UndersökningarEnligt en undersökning från företaget Ookla är det Stockholm som har den snabbaste 5G-uppkopplingen bland de nordiska huvudstäderna. Under årets andra kvartal hade Sverige den i snitt högsta nedladdningshastigheten jämfört med sina nordliga grannar. Däremot kunde både Danmark, Norge och Finland erbjuda betydligt bättre täckningsgrad. Det skriver Telekom idag.
Företaget Ookla som ligger bakom Speedtest, det globala testverktyget för internethastighet, har kunnat fastställa att samtliga nordiska länder ligger bra till när det gäller nedladdningshastigheter i mobilnäten. Nu i juni visade en mätning att Norge kammade hem segern på den globala topplistan med en genomsnittlig hastighet på 129,96 Mbit/s.
Nu har företaget fokuserat på 5G-nätens prestanda i de nordiska länderna. Och enligt undersökningen är det faktiskt Stockholm som kan erbjuda den snabbaste 5G-uppkopplingen av huvudstäderna i Norden.
Danmark, Norge och Finland erbjuder bättre 5G-täckning
Under årets andra kvartal var det alltså Sverige som stod för den högsta genomsnittliga nedladdningshastigheten jämfört med sina grannländer. Danmark ligger dock i topp när det gäller täckningsgraden. Även i Norge och Finland är täckningsgraden bättre än i Sverige.
Enligt Telia kommer 99 procent av Sveriges befolkning på sikt att ha tillgång till 5G, men så långt har vi bevisligen inte nått än. Men precis som Telekom idag påpekar ska man komma ihåg att Danmark både är mindre och mer tätbefolkat än Sverige.
Telenor, Tele2 och Tre hade högst nedladdningshastigheter
Det var Telenor, Tele2 och Tre som bjöd på de högsta nedladdningshastigheterna under det andra kvartalet 2022. Telenor och Tre kunde visa upp nedladdningshastigheter på över 600 Mbit/s
Man ser att antalet 5G-användare ökar kraftigt i Sverige. Under förra året anslöt 1 miljon abonnemang till 5G, vilket är hela fyra gånger så många som under 2020. Det är dock fortfarande en relativt liten del av alla mobilabonnemang som finns i landet.