Bredbandsrouter på skrivbord i ett hemOpen Infra vill göra det lättare för privatpersoner som vill skaffa bredband via fiber till sitt hem. Foto: Igor Ovsyannykov/Shutterstock

Lanseringar

Det nya varumärket Open Infra ska göra det enklare att skaffa bredband via fiber. Såväl privatpersoner som kommuner och företag ska kunna använda deras tjänster, skriver Computer Sweden. Målet är att så småningom sprida lösningen till andra Europeiska länder.

Tre stadsnätsbolag går ihop och bildar det nya varumärket Open Infra. Öppna Stadsnät, Stadsnätsbolaget och Svensk Infrastruktur vill med den nya lanseringen underlätta för privatpersoner som vill skaffa bredband via fiber genom stadsnätet.

Enligt programförklaringen vill Open Infra att hela processen ska vara tydlig, smidig och enkel, från att kunden överväger att skaffa fiber till dess att allting är inkopplat och igång. Under processen tar Open Infra hand om allt byråkratiskt arbete, från grävningstillstånd till uppkoppling.

Privatpersoner och kommuner ska alla kunna ta del av tjänsten

Framför allt vänder sig Open Infra till personer med villa och fritidshus, i områden där det fortfarande saknas infrastruktur för fiber. Men utöver privatpersoner som exempelvis vill ha bredband i sommarstugan, vill Open Infra också hjälpa bostadsrättsföreningar och företag med sina bredbandslösningar.

Det är också viktigt för bolaget att ha ett fungerande samarbete med kommunerna. Open Infras vd och grundare Johan Sundberg menar att det digitala samhället som vi rör oss mot bygger på just fiberinfrastrukturen, både gällande samhällstjänster och streamad underhållning.

– Utvecklingen är den att samhällstjänster blir mer och mer digitala, så som skola, vård och omsorg, och alla ska kunna ta del av det, säger Johan Sundberg.

Open Infra siktar på internationell spridning

En annan anledning till att bolagen byter namn till Open Infra är att varumärket ska kunna ta vidare sin verksamhet till andra länder i Europa. Med det nya upplägget kan bolaget ha större fokus, och det blir mindre komplicerat för kunderna än när de hade tre olika varumärken.

– Att skaffa fiber ska inte behöva vara så komplicerat, det komplicerade och byråkratiska tar vi hand om, det är vad vi vill att kunderna ska uppleva med nya varumärket, säger Open Infras nya kommunikationschef Anya Alenberg.