rulle med bredbandJordbruksverket har beslutat att omfördela årets bredbandsstöd. Foto: ThomBal/Shutterstock.com

Nyheter

Jordbruksverket har nu meddelat att de drar in årets bredbandsstöd på 200 miljoner kronor. Pengarna ska i stället gå till miljöersättning, bland annat för slåtterängar och betesmarker. IT&Telekomföretagen ställer sig kritiska till beslutet.

Jordbruksverkets projektstöd på 200 miljoner, som var avsett för utbyggnad av bredbandsnätet i de områden som inte prioriteras av marknadens aktörer, fryser inne. Det var under skärtorsdagen som Jordbruksverket meddelade att pengarna i år ska läggas på miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion i stället – ett beslut som IT&Telekomföretagen nu ifrågasätter. Det rapporterar Computer Sweden.

Stort behov av fungerande infrastruktur

IT&Telekomföretagens näringspolitiska expert My Bergdahl menar att det kanske aldrig har varit lika aktuellt att skapa bättre förutsättningar för sömlös digital kommunikation i alla delar av samhället som det är just nu.

– Det är ett helt obegripligt beslut att ta. Mitt i coronautbrottet när många arbetar och studerar hemma och man ser behovet av en väl fungerande infrastruktur i hela landet så tar Jordbruksverket det här beslutet, säger hon till Computer Sweden.

Underskott på 900 miljoner kronor

Jordbruksverket har i uppdrag att betala ut bredbandsstöd, men de har även ett ansvar att hålla budgeten i balans. Med ett underskott på totalt 900 miljoner kronor har de helt enkelt gjort bedömningen att dra in pengar från andra stöd. Förutom bredbandsstödet har även investeringsstödet till förnybar energi och nya jobb på landsbygden drabbats av omfördelningen.

Jordbruksverkets biträdande chef för jordbruks- och analysavdelningen Andreas Mattisson beklagar beslutet och menar att det var olyckligt att det skulle behöva ske just nu med tanke på det rådande läget i samhället.

Krävs ännu mer för att nå bredbandsmålet

Projektstödet från Jordbruksverket skulle ha varit en del av årets bredbandssatsning – den andra delen på 150 miljoner kronor står regeringen för och kommer delas ut av Post- och telestyrelsen under året.

Både Post- och telestyrelsen och IT&Telekomföretagen menar dock att det kommer att krävas betydligt större satsningar framöver för att nå regeringens bredbandsmål 2025 – att alla hushåll i Sverige ska ha tillgång till snabba bredbandshastigheter.