Forskarlag i Osaka och Nanyang har tagit fram ett 6G-chipp som slår 5G:s teoretiska hastighetsgräns. Foto: Jo Panuwat D/Shutterstock.com
För oss i Sverige som knapp hunnit bekanta oss med 5G-teknikens alla möjligheter kan 6G kanske verka väldigt långt bort. Men i Osaka och Nanyang har forskarlag nu tagit fram ett chipp som sägs kunna bana väg för sjätte generationens nätverk. Det skriver Techworld.
Det kan knappast ha undgått någon att 5G-nätet håller på att byggas ut för fullt i världen, så även i Sverige även om vi ligger något efter i processen. Här förväntas 5G-boomen slå till på riktigt efter att operatörerna har fått tillgång till de riktigt snabba 5G-frekvenserna. Det blir i bästa fall kort efter Post- och telestyrelsens 5G-auktioner den 10 november, men mer sannolikt blir det i början av nästa år.
Men i japanska Osaka och singaporianska Nanyang har forskarlag vid respektive universitet redan tagit fram en uppföljare som ska kunna erbjuda 100 gånger högre hastigheter än 5G.
6G-chipp som använder terahertzvågor
Chippet, låt oss kalla det 6G-chippet, har hjälpt forskarna att göra en dataöverföring på 11 Gbit/s. Det kan jämföras med 5G, där den teoretiska gränsen ligger på 10 Gbit/s. 6G-chippet använder sig inte av millimetervågor som 4G, utan av så kallade terahertzvågor. Enligt Techworld är terahertzvågor något som ”existerar mellan mikrovågor och infraröd strålning”.
Tidigare har teknik genom terahertzvågor ansetts både för svårt och för dyrt, men nu har forskarna lyckats kringgå dessa faktorer. De har tagit fram ett material som kallas PTIs, en typ av isolator som kan leda vågor längs ytan och inte behöver ta sig igenom materialet.
Ska användas för att utveckla AI och förbättra IoT-enheter
Tanken är att 6G ska kunna utveckla AI-tekniken och förbättra olika IoT-enheter (sakernas internet). Enligt forskarlagen i Osaka och Nanyang ska 6G vara redo att lanseras år 2030.