Jämför bredband

Börja med att undersöka vilka operatörer som kan erbjuda bredband till dig där du bor och på vilket sätt du får bredband. Ofta kan det finnas flera valmöjligheter och då är det viktigt att du vet vilken bredbandsteknik som är bäst. Fundera även över ditt internetanvändande. Det gör det lättare att välja den överföringshastighet som passar dig. Slutligen bör du jämföra priserna på bredbanden som är intressanta för dig. På så sätt kan du hitta ett bredband som är bra för dig till ett lågt pris.

Hur du kan få bredband beror på var du bor

Det finns flera sätt att få bredband på. Vad som fungerar för dig beror på var du bor, men oftast finns det flera alternativ som du kan välja mellan. Var du bor påverkar även vilka operatörer du kan skaffa bredband hos. Du kan använda Bredbandskartan för att ta reda på vilka operatörer du kan få bredband hos och och på vilket sätt.

Lista över de olika bredbandsteknikerna och vilken som är den bästa:

  1. Via fiber. Fiber är det absolut snabbaste sättet att få bredband på, men du måste ha fiberkablar dragna till bostaden. Med fiber kan du nå hastigheter på 1 000 Mbit/s.
  2. Via ADSL. Bredband via telejacket kallas ADSL och är det bredbandsalternativ som är näst bäst. ADSL är ett av de vanligaste sätten att få bredband på, och du kan komma upp i cirka 60 Mbit/s. Trots att ADSL-bredbandet ansluts genom telefonledningen kan du prata i telefon utan några störningar.
  3. Via kabel-tv-uttaget. Om du har bredband vi kabel-tv-nätet kan du nå hastigheter på 500 Mbit/s, men oftast är genomsnittshastigheten inte ens hälften så hög. Det byggs inte så många nya nät så ofta krävs det att du redan har kabel-tv för att kunna välja den här bredbandstekniken. 
  4. Via parabol eller satellit. Det här alternativet kan du ha oavsett var du bor i landet. Men i och med att signalen ska upp till satelliten i rymden och sedan tillbaka igen är det svårt att komma upp i riktigt höga hastigheter. Bredband via satellit eller parabol är dessutom dyrt, men om du inte har något annat alternativ kan det vara bra.
  5. Via elnätet. Bredband via elnätet ska du helst undvika. Tekniken är dyr och ganska långsam, och oftast finns det bättre alternativ att välja mellan. För att ta reda på om du kan få bredband via elnätet måste du fråga ditt elbolag.

Om du är osäker på vad du ska välja kan du alltid prata med grannarna och fråga vilken bredbandsteknik de använder sig av och om de är nöjda. Det kan ge dig en indikation på vad du bör välja.

Överföringshastigheten ska vara anpassad efter ditt internetanvändande

Överföringshastigheten ska vara anpassad efter hur du använder internet. Med överföringshastighet menas tiden det tar för informationen att färdas från A till B. Om du bara betalar räkningar, läser nyheter och skickar e-post krävs ingen högre kapacitet. Om du däremot spelar spel och tittar på film krävs en högre överföringshastighet. Överföringshastigheten måste också vara högre om ni är flera som ska använda bredbandet samtidigt.

  • 2–10 Mbit/s. Den här hastigheten räcker för att skicka mejl och surfa på hemsidor men inte mycket mer än så. Om du når 8 Mbit/s kan du även titta på videoklipp i låg kvalitet.
  • 20–30 Mbit/s. Med dessa hastigheter kan du utöver det som har nämnts tidigare även ladda ned filer, streama musik och se på webb-tv.
  • 40–60 Mbit/s. Nu kan du surfa ännu snabbare och streama musik och filmer med bästa kvalitet.
  • 100 Mbit/s. Med 100 Mbit/s surfar du blixtsnabbt och laddar ned stora, tunga filer riktigt snabbt.

Tänk på! Den överföringshastighet som bredbandsbolagen visar upp är bara ett teoretiskt max och inte de hastigheter du sannolikt kommer upp i. Det finns dock leverantörer som presenterar överföringshastigheten i ett intervall och då ska du åtminstone uppnå den lägsta nivån.

Överföringshastigheten påverkar kostnaden för bredbandet

Hur mycket du behöver betala för bredbandet beror på vilken överföringshastighet du vill ha. Bredbandet blir dyrare ju högre hastighet du väljer. Ett bra tips är därför att jämföra alla alternativ som uppfyller dina kriterier. På så sätt kan du försäkra dig om att du får det bredband du vill ha till det lägsta priset.

Var även uppmärksam på övriga avgifter som kan tillkomma när du skaffar ett bredband. Det kan tillkomma både startavgift och aviavgifter som höjer totalkostnaden för ditt bredband.

Tips! Betala ditt bredband via autogiro eller e-faktura för att slippa aviavgiften.

Ibland har bredbandsbolagen kampanjer där du under en begränsad tid får rabatt på ditt bredband. Det är jättebra, men glöm inte bort att titta på det ordinarie priset också. Det är ändå det priset du kommer att betala för ditt bredband när kampanjen är slut.

Svaren på de vanligaste frågorna om bredband

Finns det bredband utan bindningstid?

Ja, det finns flera bredbandsbolag som erbjuder bredband helt utan bindningstid.

Kan jag få bredband till studentpris?

Ja, som student finns det möjlighet att få rabatt på ditt bredband hos ett antal leverantörer.

Kan jag ta med mitt bredband när jag flyttar?

Det beror på. Om ditt bredbandsbolag kan leverera bredband till din nya adress går det bra att ta med bredbandet när du flyttar. Hör dig för med ditt bredbandsbolag i god tid innan flytten så att du hinner säga upp bredbandet innan flytten om det inte går att ta med. 

Undvik att skaffa ett bredband med lång bindningstid om du har planer på att flytta innan bindningstiden har löpt ut och du inte kan ta med dig bredbandet till den nya adressen.