Mobilmast och EU-flaggorEU-kommissionen ska be medlemsländerna att kartlägga potentiella svagheter med 5G-nätet. Foto: Fortgens Photography och jorisvo/Shutterstock.com

Nätverk

I veckan ska EU be samtliga medlemsländer att kartlägga potentiella svagheter med 5G-nätet för att vid behov kunna sätta in extra skydd mot kinesiska aktörer, det skriver Ny Teknik. EU vill inte utesluta Huawei i 5G-arbetet, samtidigt vill man inte tumma på säkerheten.

De senaste månaderna har mycket av 5G-snacket handlat om Huawei och deras vara eller icke vara i länder utanför Kina. Flera länder, däribland USA har förbjudit företagets utrustning i landet då man är rädd att den kinesiska regeringen ska använda utrustningen för att spionera.

Huawei är en ledande aktör inom framtidens mobilnät och just därför är ämnet mycket känsligt. EU vill dock inte utesluta Huawei men samtidigt vill man inte riskera säkerheten. I veckan kommer EU-kommissionen därför be alla medlemsländer att kartlägga känsliga delar av 5G-nätet som kräver extra skydd ifall Huawei eller någon annan kinesisk aktör får uppdrag att bygga kommunikationssystem, skriver Ny Teknik.

Ska skapa enhetlig strategi

Syftet med att kartlägga de känsliga delarna är att skapa en enhetlig strategi bland medlemsländerna i hur man ska möta utmaningarna som Kina utgör. 

Samtidigt vill EU att varje enskilt medlemsland ska få ansvara för sin egna nationella säkerhet, det är inget EU ska blanda sig i.

USA vill att EU utesluter Huawei

De flesta EU-länderna är med på EU:s strategi däremot riskerar USA att bli arga. De vill nämligen att EU helt ska stänga ute Huawei och andra kinesiska företag från känsliga områden inom elektronisk infrastruktur.

Topptjänstemän i USA har tidigare varnat för att det transatlantiska försvarssamarbetet kan riskeras om Huawei får verka i Europa.

Trots USA:s avrådan från att använda Huaweis utrustning är det flera europeiska operatörer som gör det. Nyligen inledde den finska operatören Elisa ett 5G-samarbete med Huawei.

Huawei nekar till alla anklagelser

Huawei har inte låtit kritiken mot företaget passera. Vid ett flertal tillfällen har både Huawei och Kinas regering nekat till alla anklagelser om att företaget skulle utgöra något säkerhetshot för länder som väljer att använda utrustning från Huawei.