Bredband-, tv- och telefonipaket

När du jämför bredband-, tv- och telefonipaket måste du först ta reda på vilka operatörer som kan erbjuda dig dessa tjänster. Därefter bör du fundera över vilken överföringshastighet du vill ha på bredbandet och vilket kanalpaket du vill ha. Slutligen ska du jämföra priserna på de olika paketen för att vara säker på att du får det du vill ha till det lägsta priset.

Undersök vilka operatör som kan erbjuda dig ett paket

Innan du kan beställa ett paket med bredband, tv och telefoni måste du tar reda på vilka operatörer som kan erbjuda dig dessa tjänster. Vilka som kan göra det beror på var du bor någonstans och vilka leverantörer som är verksamma i ditt område. Du tar lättast reda på vilka operatörer som kan erbjuda dig något paket genom att besöka operatörernas hemsida. Där anger du sedan din adress för att se om operatören kan erbjuda dig något bredband-, tv- och telefonipaket. 

Överföringshastigheten på bredbandet ska motsvara ditt internetanvändande

När du jämför de olika paketen är det flera saker du ska titta på, bland annat bredbandets överföringshastighet. Överföringshastigheten påverkar hur snabbt du kan surfa och vad du kan göra på nätet. Med en för låg hastighet kan du exempelvis få svårt att streama film och ladda ned stora filer. Samtidigt vill du inte ha en överföringshastighet som är högre än vad du utnyttjar. Då kommer du bara att betala mer än du behöver för paketet.

Det kan du göra med de olika hastigheterna

  • 2–10 Mbit/s. Så här låga hastigheter räcker i stort sett bara för att svara på mejl och surfa på hemsidor. Om du når upp i 8 Mbit/s kan du även titta på lågupplöst video.
  • 20–30 Mbit/s. Med dessa hastigheter kan du surfa och kolla mejlen utan problem. Det går även fort att streama musik och du kan se film i HD.
  • 40–60 Mbit/s. Det här är tillräckligt snabbt för de flesta och det går att surfa väldigt snabbt. När du streamar film och musik gör du det med den bästa kvaliteten. Det är inte heller några problem att ladda ned stora filer.
  • 100 Mbit/s. Om du vill surfa blixtsnabbt ska du välja ett bredband med en hastighet på 100 Mbit/s. För att komma upp i den här hastigheten krävs en fiberanslutning. Allt går blixtsnabbt och det finns inga begränsningar.
  • 250+ Mbit/s. Precis som tidigare är det fiber som möjliggör dessa hastigheter. För att du ska märka någon skillnad från 100 Mbit/s krävs det dock att hemsidan du besöker ligger på en server som kan motsvara dessa hastigheter.

Var uppmärksam på att hastigheterna som anges bara är en maximal hastighet du kan uppnå. Ofta ligger den hastighet du kommer upp i en bra bit under den som operatören marknadsför sitt bredband med.

Se till att tv-paketet har kanalerna du vill ha

Du kan ofta välja mellan flera olika tv-paket när du skaffar bredband tv och telefoni i ett. Se till att du väljer ett tv-paket som innehåller kanalerna du tycker om att titta på. Fundera över vilka kanaler som är viktiga för dig och välj tv-paket efter det.

Försök att undvika att välja större tv-paket än du behöver. Ofta kan det kännas fördelaktigt eftersom prisskillnaden inte brukar vara så stor. Men om du ändå inte tittar på tv-kanalerna är det bara en onödig kostnad.

Tips! Välj ett mindre tv-paket och byt upp dig om du inte tycker att det ingick tillräckligt många kanaler.

Jämför priserna på bredband-, tv- och telefonipaketen

När du har några alternativ som är intressanta gör du bäst i att jämföra priserna för att ta reda på vilken som är billigast. Många operatörer har riktigt schyssta kampanjer på paket med bredband, tv och telefoni. Glöm bara inte bort att titta på det ordinarie priset också. Det är ändå det priset du kommer att betala i många år framöver.

Hos många operatörer tillkommer även aviseringsavgifter och en startavgift. Räkna med det när du jämför priserna på de olika paketen. Ofta kan du dock komma ifrån aviavgiften genom att betala din räkning via autogiro eller e-faktura.

Var även uppmärksam på om du binder upp dig till paketet under en längre tid. Om du exempelvis ska flytta kan det bli svårt att flytta med ditt bredband-, tv- och telefonipaket. Det är inte säkert att operatören levererar tjänster till din nya adress. I sådana fall måste du betala av resterande månadskostnader för att kunna avbryta ditt abonnemang.

Tips! Undvik paket med långa bindningstider om du har planer på att flytta inom en snar framtid.

Svar på de vanligaste frågorna om bredband-, tv- och telefonipaket

Påverkas min bredbandshastighet av var jag bor någonstans?

Ja, det kan den göra beroende på vilken bredbandsteknik du använder dig av. Har du bredband via ADSL, det vill säga via telejacket, påverkas din hastighet av exempelvis hur många som surfar mot nätet samtidigt och hur långt ifrån du bor närmaste basstation. Bredband via fiber påverkas däremot inte av sådana omständigheter.

Ingår utrustningen som behövs i paketen eller kostar den extra?

Hos många leverantörer får du låna utrustningen utan extra kostnad så länge du är kund. Det finns även leverantörer som tar ut en kostnad för att du ska få låna, men oftast gäller det bara om du vill låna bättre utrustning än den som ingår gratis.

Kan jag få hjälp att installera utrustning?

Ja, de flesta operatörerna kan hjälpa dig med installation av din utrustning. Antingen genom personlig hjälp eller via guider på hemsidan. Kontakta din operatör för att ta reda på hur du kan få hjälp.