Spara pengar genom att teckna bredband och tv tillsammans

Hos många bredbandsleverantörer kan du få bredband och tv som ett paket, vilket i regel blir billigare än att köpa tjänsterna separat hos olika leverantörer. Vilka valmöjligheter du har beror dock på din adress och i vissa fall även bostadsform. Här ska vi berätta mer om bredband- och tv-paket, hur det går till att beställa och vad det egentligen innebär att titta på tv via bredbandet.

Vilka bredband och tv-paket kan jag välja mellan?

Det är din adress som avgör vilken eller vilka bredbandsleverantörer du kan bli kund hos, vilket innebär att det även är adressen som avgör om du över huvud taget kan få både bredband och tv hos en och samma leverantör och vilka paket du i så fall kan välja mellan.

Sök på din adress och för att se vilka leverantörer som är tillgängliga hos dig. På deras respektive hemsidor ser du om de erbjuder bredband och tv som paket, och vilka slags paket du i så fall kan välja mellan.

Vad ingår i ett bredband och tv-paket?

Förutom ett bredbandsabonnemang får du tillgång till ett tv- och/eller streamingpaket där du ofta själv får välja innehåll. Det finns alltså ofta flera olika paket i olika prisklasser och med olika innehåll att välja mellan. Utbudet och valmöjligheterna varierar dock mellan olika leverantörer.

Större bredbandsleverantörer erbjuder ofta många olika tv-paket, och ofta även flera olika tillvalspaket för dig som till exempel vill ha särskilda sportkanaler eller streamingtjänster för film och serier utöver de som ingår i de ordinarie paketen.

Ingår det alltid tv-kanaler i tv- och streamingpaketen?

Tv-kanaler ingår ofta i tv- och streamingpaketen, men inte alltid. I tv-abonnemang, som kan heta till exempel digital-tv, tv via fiber eller tv via parabol, får du i stort sett alltid med flera av de populäraste tv-kanalerna, men när det gäller specifika streamingpaket är det inte alls lika säkert. Detta ska dock framgå klart och tydligt av leverantörernas beskrivning av sina olika tv-paket, men är du osäker kan du alltid kontakta leverantören och höra vad som gäller.

Vad kostar tv-paket?

Tv- och streamingpaket kan kosta från cirka 150 kronor upp till 800–900 kronor, men exakt hur mycket du får betala beror på paketets innehåll. Priserna varierar så klart även mellan olika leverantörer och mellan olika delar av landet.

Måste man ha bredband och tv hos samma leverantör?

Nej, du ska inte behöva köpa bredband och tv hos samma leverantör, utan det ska gå bra att ha olika tjänster hos olika leverantörer. Däremot finns det flera fördelar med att samla sina tjänster hos en och samma leverantör.

Den största fördelen med att teckna bredband och tv som ett paket är att det ofta är betydligt billigare än att ha separata tjänster hos olika leverantörer. Dessutom blir det lättare för dig att få koll på dina kostnader eftersom allt samlas på samma faktura.

Kan jag skaffa bredband- och tv-paket om jag bor i hyresrätt?

Så länge operatören som är verksam hos dig erbjuder bredband- och tv-paket kan du skaffa det, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, villa eller radhus. I en del hyresrätter och bostadsrätter kan ju både tv och bredband ingå i hyran, så om detta gäller för dig rekommenderar vi att du ser över det befintliga avtalet. Om du känner dig nöjd både med bredbandshastigheterna och utbudet av tv-kanaler och eventuella streamingtjänster finns det ingen anledning att skaffa ett helt nytt paket.

Hur fungerar det om min bostad omfattas av ett kollektivt avtal?

Hyresrätter och bostadsrätter kan omfattas av kollektiva avtal, vilket innebär att föreningen eller fastighetsägaren har valt ut vilka bredbandstjänster och tv-paket som de boende ska använda. Gruppavtalet gör att priset blir mycket lägre än om varje enskilt hushåll hade tecknat ett eget avtal. Du kan dock i de flesta fall fortfarande välja till egna tjänster mot en tilläggskostnad.

En förening eller fastighetsägare kan välja om kostnaden ska ingå i hyran. Ett enskilt hushåll kan dock inte kräva att slippa betala kostnaden.

Ingår utrustning när man köper bredband- och tv-paket?

När du tecknar ett paket med bredband och tv får du ofta den utrustning du behöver, som router och en tv-box på köpet. Men det förutsätter i regel att du binder dig till operatören under en viss period.

Tips! På vår sida om bindningstid på bredband kan du läsa mer om hur det fungerar att binda sig till en leverantör, och vad som kan vara bra att tänka på.

Om utrustningen inte ingår har du ofta annars möjlighet att köpa till utrustningen från operatören, och då brukar du kunna välja mellan att betala direkt eller på avbetalning.

Tänk på att det i vissa fall är din adress som avgör om du får utrustningen med på köpet eller ej. Men det bör i så fall framgå av informationen på leverantörens hemsida.

Kan man få hjälp att installera bredband och tv?

Ja, du kan i de flesta fall få hjälp av bredbandsleverantören att installera och komma igång med din nya bredbands- och tv-tjänst. Vissa erbjuder vägledning via kundtjänsten, och andra har installationsguider på hemsidan som du kan följa. Hos en del operatörer finns det även möjlighet att boka en tekniker som kommer hem till dig och hjälper dig med installationen på plats.

Vad är digital-tv?

Med digital-tv används digital modulation och komprimering för att sända ut ljud och bild. Motsatsen är analog tv, vilket i dagsläget egentligen bara förekommer i vissa mindre kabelnät. Man kan få digital-tv via olika infrastrukturer: fiber, kabel-tv, satellit, xDSL och marknätet. Digital-tv via bredband, även kallat IPTV, har  ju blivit allt vanligare och det gäller särskilt tv via fiber.

Den största fördelen med digital tv är att du får betydligt bättre ljus och bild, och du har också större möjlighet att välja ett utbud som matchar just dina preferenser.

Vad innebär det att ha tv via fiber?

Att ha tv via fiber (även kallat ip-tv) betyder alltså att du tittar via ditt fiberbredband i stället för via en tv-antenn. För att kunna kolla på tv via fiber behöver du i regel komplettera din tv med en digitalbox (kallas ofta tv-hub) eller liknande, vilket som sagt ofta ingår när du beställer tv-tjänsten, eller bredband och tv som paket, hos leverantören.

Med nyare hub-modeller kan du i regel både titta på linjära tv-kanaler, streama playkanaler och hyra nya filmer. Appar som SVT Play, TV4 Play, Youtube, Netflix och Viaplay brukar vara förinstallerade, och du kan i de flesta fall ladda ner vilka andra appar du vill.

Vanliga frågor om bredband och tv-paket

Hur mycket kostar paket med bredband och tv?

Priserna på bredband- och tv-paket varierar mellan olika operatörer och det beror även på var i landet du bor och såklart även hur höga bredbandshastigheter och vilket tv-innehåll du vill ska ingå. Räkna med cirka 500 kronor som billigast, upp till cirka 2 000 kronor för bredband med de högsta hastigheterna och premium-tv-abonnemang.

Kan man ha bredband hos en leverantör och tv hos en annan?

Ja, det finns sällan krav på att du måste ha bredband och tv hos samma leverantör. Däremot blir det ofta billigare att samla tjänsterna hos en leverantör, och det blir dessutom enklare för dig att hålla reda på.

Vad behöver jag för att kolla på tv via fiber?

Du behöver ett abonnemang för fiber, ett tv-abonnemang, digital-box/tv-hub, nätverkskabel och hdmi-kabel. Du får dock i regel alltid med utrustningen du behöver av operatören när du beställer en bredband- och tv-tjänst, annars bör du kunna lägga till det i beställningen.

Kan jag välja vilket bredband- och tv-paket som helst?

Nej, det är din adress som avgör vilka eventuella bredband- och tv-paket du kan välja mellan. Sök på din adress högre upp på sidan för att först och främst ta reda på vilka (eller vilken) leverantörer som är tillgängliga där du bor.

Får man bättre pris på bredbandet om man lägger till tv-paket?

Ja, i många fall får du ett bättre pris på bredbandet om du lägger till ett tv-abonnemang i samma paket.